Basiscursus Onderwijsassistent primair onderwijs (PO) of voortgezet onderwijs (VO / BVE) De cursus is uniek omdat je, naast het schriftelijk doornemen van het mooie cursusmateriaal, ook wordt begeleid door een docent. Je staat er dus niet alleen voor!

De Basiscursus Onderwijsassistent is bedoeld voor iedereen die toe is aan een nieuwe stap in zijn/haar loopbaan. Dit kan bedoeld zijn voor:

  • Zij die nog niet werkzaam zijn in het onderwijs en willen (her)intreden als onderwijsassistent of zich oriënteren in het werkveld;
  • Zij die werkzaam in het onderwijs, bijvoorbeeld de conciërge, die een volgende stap overwegen in hun loopbaan in het onderwijs.

De opleiding is zowel geschikt voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Het is niet verplicht om stage te lopen. Wel biedt de opleiding de mogelijkheid tot een korte stage van een werkdag om kennis te maken met het werkveld.  


Start en duur van de opleiding 

De opleiding kan je elk moment starten dat jou het beste uitkomt. De theorie wordt namelijk schriftelijk aangeboden. Daarnaast is er een dag waarop de theorie wordt besproken en toegelicht. De opleiding duurt in principe 5 maanden, maar het is mogelijk je eigen studietempo te bepalen. Je moet rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 6 uur per week. Als je de opleiding volgt is er, zoals eerder aangegeven, een vaste docent voor je beschikaar die je kunt bellen of e-mailen voor vragen. Daarnaast sluiten we de opleiding af met een examen. Het examen kan je maken op het moment dat jij er klaar voor bent. Het huiswerk stuur je in via e-mail. Binnen 5 dagen krijg je het huiswerk gecorrigeerd terug.

Inhoud van de opleiding 
De opleiding biedt je de basis van de genoemde onderdelen. Dit betekent dat je, na het succesvol afronden hiervan, voldoende inzicht hebt in het volledige programma van de onderwijsassistent. Natuurlijk moet het je ook duidelijk worden of de volledige MBO opleiding onderwijsassistent bij je past!

Het examen 
Het examen kan worden afgenomen op het moment dat jou het beste uitkomt, zowel in Eindhoven (dinsdagavonden) als Utrecht (woensdagavonden). 
Om de Basisopleiding Onderwijsassistent succesvol af te ronden moet het examen met tenminste het cijfer 5,5 worden afgesloten. Indien dit het geval is ontvang je het instituutsdiploma.

De kosten 
Cursusgeld inclusief materialen: € 378,00 Inschrijf- en administratiekosten: € 64,50 Kosten examen € 87,50

Gespreide betaling is mogelijk over een periode van zes maanden, je betaalt dan € 63,00 per maand. Het inschrijfgeld moet vooraf worden voldaan en eventuele examenkosten voorafgaand aan het examen.