Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

logo Variva

085 90 22 955

info@variva.nl

5 locaties

logo Variva

Combifunctionaris IKC / Brede school

Goede begeleiding

Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.

Corina Boerefijn

Onderwijsassistent

Variva Edu Academy
5.0
2016-03-14T15:19:08+02:00

Corina Boerefijn

Onderwijsassistent

Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.

Praktijkgericht

Al ruim 3,5 jaar ben ik werkzaam als conciërge. Daarnaast heb ik in acht maanden mijn diploma tot facilitair medewerker / conciërge bij Variva behaald. De lessen zijn erg divers, leerzaam maar vooral praktijkgericht. Wat ik in de les geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Zo heb ik er plezier van, maar de school waar ik werk ook!

Jaimy Lukassen

Facilitair werk / congiërge

Variva Edu Academy
5.0
2018-05-14T17:30:29+02:00

Jaimy Lukassen

Facilitair werk / congiërge

Al ruim 3,5 jaar ben ik werkzaam als conciërge. Daarnaast heb ik in acht maanden mijn diploma tot facilitair medewerker / conciërge bij Variva behaald. De lessen zijn erg divers, leerzaam maar vooral praktijkgericht. Wat ik in de les geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Zo heb ik er plezier van, maar de school waar ik werk […]
5
2
Variva Edu Academy

Online Cursus Combifunctionaris IKC / Brede school

Veel mensen zijn van mening dat het IKC (Integraal kindcentrum) de toekomst is. In Nederland is er daarom vraag naar pedagogisch medewerkers die gespecialiseerd zijn in het werken op een Integraal kindcentrum (IKC)/brede school. In deze cursus komen alle belangrijke thema’s aan bod die je nodig hebt om goed te kunnen werken in een IKC.

Je start de cursus met het verdiepen in wat een IKC is, wat het doel en de meerwaarde is ten opzichte van traditioneel georganiseerde kinderopvang en basisonderwijs. Je komt erachter wat talentherkenning inhoudt en gaat je verdiepen in verschillende pedagogische visies. De koppeling naar jouw beroepspraktijk staat centraal.

In de tweede module leer je meer over doorlopende leerlijnen. Je gaat kijken naar de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen van 0-13 jaar en onderzoekt welke kennis en vaardigheden er aan bod komen via de kinderopvang of het onderwijs op een bepaalde leeftijd.

In de derde module ga je aan de slag met verschillende onderwerpen die betrekking hebben met het werken binnen een IKC. Je komt erachter welke taken en competenties horen bij de functie van een combifunctionaris, je leert over effectief communiceren naar kinderen, collega’s en professionals, hoe je af kunt stemmen met collega’s en betrokkenen, wat een dagarrangement inhoudt en krijg je handvatten om een passend activiteitenprogramma samen te stellen.

In de laatste module houd je je bezig met de vraag wat jouw expertise is, wat je grenzen zijn en hoe je die kunt communiceren. Ter afsluiting behandelen we hoe je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen in je vakgebied.

Genoeg te doen dus in het Integraal kindcentrum en de brede school!

Module 1: Oriëntatie en achtergrond IKC / brede school

 • Je leert wat (passend) onderwijs en kinderopvang inhouden;
 • Je raakt bekend met de visie, uitgangspunten en kenmerken van IKC’s en begrijpt wat de meerwaarde is van een IKC;
 • Je gaat aan de slag met de visie en uitgangspunten van talentherkenning.

Module 2: Doorlopende ontwikkeling

 • Je kunt de verschillende leeftijdsfasen van kinderen (h)erkennen en herkent mijlpalen in die leeftijdsfasen;
 • Je verkent globaal de leerlijnen die op de voorschool en basisschool gehanteerd worden.
 • Je leert op welke manier de 21e-eeuwse vaardigheden ingezet kunnen worden bij het aanbieden van activiteiten.

Module 3: Werken in het IKC

 • Je herkent hoe je onder begeleiding om kan gaan met verschillende rollen en taken tijdens integraal/interdisciplinair werken;
 • Je leert hoe je een evenwichtig dag arrangement maakt dat past binnen het programma van het kind;
 • Je kunt verbinding leggen tussen spelen, leren, ontwikkelen en ontmoeten.

Module 4: Deskundigheidsbevordering

 • Je kun uitleggen hoe je je eigen expertise kunt verwoorden, zichtbaar kan maken en kan delen met anderen;
 • Je kunt uitleggen hoe je grenzen van je eigen bekwaamheid kunt aangeven en op in kan spelen, hoe je kunt werken vanuit een onderzoekende en lerende houding.

Na het volgen van deze cursus ben je goed bekend met het begrip combifunctionaris IKC / Brede school en kun je je kwaliteiten overal toepassen in het IKC en de brede school.

Uitvoeren e-learning 16 uur, toetsing 2 uur.
Volgen van stage, indicatief 32 uur (als je al werkt in een brede school of integraal kindcentrum dan is dit ook je stage).

Na afronding e-learning en toetsing ontvang je een instituutscertificaat van Edu Academy

Lesgeld € 235,- (vrijgesteld van BTW).

Voor organisaties kunnen we deze module kosten neutraal aanbieden! Neem contact met ons op voor de subsidiemogelijkheden.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.