Onderwijsassistent of (Gespecialiseerd) Pedagogisch Medeweker (kinderopvang) worden met een BBL opleiding

DOOR RENSKE | 9 november 2021 |  BBL opleiding | kinderopvang  | Onderwijsassistent

Een BBL opleiding is opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg, afgekort BBL. Het is een combinatie van werken en leren. Je gaat bij Variva dan één avond per week naar school en daarnaast werk je tenminste 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf in de kinderopvang of een school.

Je bent dan betaald werkzaam in het leerbedrijf, daarvoor is een arbeidsovereenkomst nodig. Je leert de stof zo ook in de praktijk en zo kun je lesstof direct toepassen.

Onderwijsassistent-of-Pedagogisch-Medewerker-worden-met-een-BBL-opleiding

Hoe werkt een BBL opleiding onderwijsassistent of kinderopvang?

Wanneer je weet dat je de opleiding onderwijsassistent of pedagogisch medewerker wil gaan volgen dan ga je op zoek naar een bedrijf waar jij de BBL opleiding vorm kunt geven. Opleiding en werkgever gevonden? Dan ga jij tenminste 16 uur per week werken, en één avond naar school.

Het aantal uren moet ook altijd in het contract komen te staan. Als Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 kun je ook doorstromen naar Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 door het volgen van de BBL opleiding. Dit kan ook binnen je huidige bedrijf.

Aandachtspunten BBL Opleiding

Zoals gezegd moet je minimaal 16 uur per week werken, maar er zijn nog meer eisen. Je kunt niet bij iedere instelling aan de slag, de instelling of school moet namelijk een erkend leerbedrijf zijn. In Nederland zijn bijna alle instellingen voor kinderopvang of scholen een erkend leerbedrijf. Bij Variva kunnen we eenvoudig checken of een leerbedrijf erkend is.

Tijdens de opleiding maak je opdrachten op school, maar ook tijdens het werken maak je een aantal praktijkopdrachten èn examens.

Voordelen van werken en leren

Een Beroepsbegeleidende leerweg heeft zo zijn voordelen. Een voordeel kan zijn dat je werkt en leert, en dus ook een salaris ontvangt.  Een ander voordeel is dat je werkervaring bij kunt schrijven op je CV, ook zeer belangrijk voor na je studie. Ook kan een leerbedrijf besluiten je in dienst te houden.

Voor de werkgever kan een belangrijk voordeel zijn dat er een subsidie beschikbaar is voor jouw begeleiding. Bij een fulltime dienst betrekking bedraagt de subsidie € 2.700,- en als je parttime werkt betreft het een bedrag dat evenredig is aan het aantal uren dat je werkt.

Volg je een BBL opleiding bij Variva dan kun je binnen één jaar je diploma halen! Bekijk hier de opleidingen onderwijsassistent, pedagogisch medewerker kinderopvang en gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Heb je meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.