Je bent Pedagogisch Coach – Inspirerend je coachgesprek starten met kennismakingskaarten

Pedagogisch coach | inspiratiesessie

Kennismakingskaarten inzetten in coaching van pedagogisch medewerkers is een leuke vorm om een gesprek te starten. Een kaart helpt om te beginnen vanuit het gevoel. Dat is vooral fijn als de pedagogisch medewerker veel nadenkt en praat. En ook voor jezelf als coach, om niet te veel te praten. We vertellen je graag over deze favoriete werkvorm die we ook gaan inzetten tijdens de Variva inspiratiesessie voor pedagogisch coach op 17 november 2023. In dit artikel geven we je een voorproefje en kun je alvast lezen hoe jij kennismaking/fotokaarten kunt inzetten in de praktijk.

pedagogisch coach

Wat houdt de werkvorm kennismakingskaarten voor pedagogisch coach in?

Deze werkvorm heeft een beeldende start als uitgangspunt voor het verdere gesprek met de pedagogisch medewerker.

1. Bij de start van je coaching sessie leg je alvast een aantal sprekende afbeeldingen klaar op tafel. Je kunt ansichtkaarten nemen, afbeeldingen uitknippen, een fotokaarten set aanschaffen. Zorg voor aansprekende, herkenbare afbeeldingen en denk er ook aan dat de afbeeldingen divers zijn van kleur en stijl.

2. Bij binnenkomst vraag je de pedagogisch medewerker om een afbeelding uit te kiezen die bijvoorbeeld past bij hoe hij/zij zich op dit moment voelt bijvoorbeeld. De vraag die je stelt om een kaart uit te zoeken, kun je verbinden aan het doel van het coaching gesprek, de ontwikkeling tot nu toe van de pedagogisch medewerker of over een situatie waar jullie het samen over willen hebben.

Soorten vragen die je kunt stellen als pedagogisch coach bij de werkvorm kennismakingskaarten?

Je kunt als start van het coachgesprek bijvoorbeeld vragen:

– Hoe kijk je terug op de afgelopen werkweek?

– Welke kaart verbeeld jouw ontwikkeling tot nu toe?

– Welke afbeelding past het beste bij de situatie die je wilt bespreken?

Ook deze mogelijke vragen kunnen dienen als vertrekpunt om een kaart bij uit te zoeken:

-Hoe voel je je in het werken met de kinderen?

-Hoe ging het gesprek met je leidinggevende?

-Wat wil je leren?

-Waar krijg je energie van in je werk?

Door de visuele kant van de kaart legt de pedagogisch medewerker een link met zijn gevoel en emoties. De associatie bij de afbeelding, het verhaal, gevoel en antwoorden geven richting aan het verdere gesprek.

Waarom is de werkvorm kennismakingskaarten voor pedagogisch coach zo goed?

Deze eenvoudige werkvorm biedt vele mogelijkheden die je als pedagogisch coach kunt inzetten. Deze variant bijvoorbeeld als je het gesprek nog persoonlijker wilt maken. Hiervoor pak je allebei je telefoon en vertel je elkaar iets over de meest recente foto die je hebt gemaakt.

Ook aan het einde van een coachgesprek kun je de kaarten gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen; met welk gevoel ga je zo naar buiten? Welke kaart past bij je voornemen voor deze week? Afhankelijk van het doel kun je hier in het volgende gesprek op terugkomen.

Voor sommige leerstijlen maken de afbeeldingen het makkelijker om op verhaal te komen naar aanleiding van je vraag in combinatie met de afbeelding die gekozen is. En soms is het juist een uitdaging voor een pedagogisch medewerker die de neiging heeft om veel te denken en te praten. Dan helpen de kaarten om te beginnen vanuit het gevoel.

Tips voor de werkvorm kennismakingskaarten voor een Pedagogisch coach

Belangrijk bij het inzetten van deze werkvorm zijn heel diverse afbeeldingen. Je kunt een stapel ansichtkaarten klaar hebben liggen bijvoorbeeld of een mix van uitgeknipte afbeeldingen uit magazines. Daarnaast is het belangrijk om bij de voorbereiding te bedenken met welk doel je deze werkvorm wil inzetten. Daarna bedenk je de vraag die je de pedagogisch medewerker stelt als je met deze werkvorm start of wanneer je in het gesprek de kaarten erbij pakt.

Je kunt deze werkvorm dus ook tijdens of aan het einde in je gesprek inzetten. Daar hoort natuurlijk wel een ander soort vraag bij. Een afbeelding kan helpen om een ander soort of een bepaalde richting in het gesprek met de pedagogisch medewerker te weeg te brengen.

Tijdens de Variva inspiratiesessie voor Pedagogisch coach op 17 november 2023, gaan we deze werkvorm verder uitdiepen. Verder nemen we je graag mee tijdens deze inspiratiesessie om ook andere inspirerende werkvormen zelf te ervaren, zodat je meteen door je eigen ervaring de verbinding kan leggen met hoe jij deze werkvormen in jouw coaching kunt inzetten. Uiteraard zijn er werkvormen die zeer geschikt zijn in de 1-op-1 coaching en weer andere kun je gericht inzetten als je met het team aan het werk bent.

Dus schrijf je hier snel in voor 17 november – Inspiratiesessie voor Pedagogisch Coach!