Afschaffing van het STAP-budget en eerstvolgende periode

Afschaffing STAP-budget

Per 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk om een STAP-budget aan te vragen bij het UWV.  

De eerstvolgende aanvraagperiode gaat door en start op 3 juli 2023 om 10:00. Het is nog niet zeker of alle aanvraagperiodes van 2023 doorgaan. Om een STAP-budget aan te kunnen vragen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig.  

Via deze link kun je een STAP-formulier invullen voor een van onze mbo-opleidingen: www.variva.nl/stap 

Voor een bijscholing kun je het stapformulier hier invullen: www.variva.nl/stap-e-learning 

Nadat we de formulieren hebben gecontroleerd, ontvang je van ons een PDF die je vervolgens kan inleveren bij het UWV. 

Let op: een aanmelding voor het STAP-budget is geen automatische inschrijving bij Variva voor een opleiding of bijscholing. Schrijf je hiervoor dus ook nog in via de website. 

De STAP-regeling wordt dus per 1 januari volgend jaar beëindigd. Het UWV biedt nog wel andere mogelijkheden, zoals omscholing voor mensen met een WW-, Wajong- of WIA-uitkering. Voor werkenden is er het Leerwerkloket voor hulp bij het vinden van een passende opleiding. 

Het STAP-budget is in het leven geroepen voor iedereen die een opleiding, training of cursus wil volgen. Het budget van 1000 euro dient als stimulering om je continu te blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan.  

Er wordt onderzocht of er andere manieren zijn om het leren en ontwikkelen te blijven stimuleren. Updates over het stapbudget lees je op de website van het UWV: UWV STAP – Voorportaal (stapuwv.nl)