Mbo-opleiding onderwijsassistent

Wil jij graag werken in het onderwijs? Heb je interesse in het werken met leerlingen en wil je in 12 maanden je diploma hebben?

Met onze mbo-opleiding onderwijsassistent niveau 4 leer je hoe je de ontwikkeling van een kind het beste kan stimuleren en hoe je zorgt voor een veilig en pedagogisch leerklimaat. Onze verkorte opleiding onderwijsassistent is gemakkelijk te combineren met een baan. Bij Variva bieden we ook diverse bijscholingsmogelijkheden binnen het onderwijs.

Mbo onderwijsassistent worden? Hieronder heb je alle nodige informatie over onderwijsassistent niveau 4.

Welke opleiding heb ik nodig om te werken in het onderwijs?

Opleiding-Manager-Kinderopvang

Deeltijd mbo-opleiding onderwijsassistent

MBO Onderwijsassistent NIVEAU 4

Als onderwijsassistent ondersteun je docenten op diverse onderwijsniveaus. Je bent de rechterhand van de leraar en helpt bij taken met kleine groepen of biedt extra ondersteuning aan individuele leerlingen. Daarnaast speel je een observerende rol, waarbij je signalen oppikt en een plan opstelt om leerlingen die moeite hebben met de lesstof extra hulp te bieden. Onderwijsassistenten kunnen op verschillende plekken werken, zoals basisscholen, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, en zelfs in beroeps- en volwassenenonderwijs.

Over de verkorte opleiding onderwijsassistent

Onze mbo-opleiding voor onderwijsassistenten focust zich op de kwaliteit van het onderwijs en het ondersteunen van leerlingen of studenten, waarbij communicatie, didactiek en vakinhoud centraal staan. Je leert ook teamvaardigheden en initiatief te nemen in een team. Het dynamische werk van een onderwijsassistent houdt in dat je leert aanpassen aan diverse leerlingen en situaties.

Ontwikkelingsmogelijkheden binnen het onderwijs

Binnen het onderwijs zijn er diverse mogelijkheden om je kennis en vaardigheden te vergroten, waardoor je je vak nog beter beheerst en effectief kunt bijdragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van leerlingen.

Bij Variva bieden we een scala aan cursussen en e-learnings aan om je te kunnen bijscholen binnen het onderwijs.

Basiscursus Onderwijsassistent

Ontdek een carrière als Onderwijsassistent in het basis- of voortgezet onderwijs met onze flexibele Onderwijsassistent-cursus. Begin op jouw tijd, met schriftelijke lesstof en persoonlijke begeleiding door een docent – je staat er niet alleen voor! Lees hier meer!

Onderwijsassistent VO en MBO

Ben je een onderwijsassistent met een basisonderwijsachtergrond die de overstap wil maken naar het voortgezet onderwijs of mbo? Onze bijscholingscursus voor Onderwijsassistenten in VO en mbo voorziet in alle benodigde vaardigheden voor onderwijsondersteuning. Lees hier meer!

Ondersteuning bij Remedial Teaching 1

Ongeveer 1 op de 5 kinderen vereist extra aandacht in het onderwijs, waarbij de ondersteuning van een onderwijsassistent van essentieel belang is. Onze cursus “Ondersteunen bij Remedial Teaching 1” richt zich op het bieden van professionele didactische ondersteuning. Lees hier meer!

Ondersteuning bij Remedial Teaching 2

Wil je graag bijdragen aan sociaal-emotionele ondersteuning op scholen en heb je een diploma als Onderwijsassistent? De cursus “Ondersteunen bij Remedial Teaching 2” concentreert zich op het bieden van professionele sociaal-emotionele ondersteuning. Lees hier meer! 

Gezonde leefstijl

Er is momenteel veel nadruk op een gezonde leefstijl voor kinderen. Kinderopvang en scholen spelen een cruciale rol in het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen. Deze cursus behandelt alle essentiële onderwerpen die nodig zijn om in kinderdagverblijven of scholen te werken aan een gezonde leefstijl voor kinderen. Lees hier meer!

Pedagogisch Conciërge 1

Pedagogisch Conciërge 1 richt zich op het verbeteren van basisgespreksvaardigheden, pedagogisch handelen, feedback geven en ontvangen, grenzen hanteren en omgaan met ouders en collega’s. Lees hier meer!

Pedagogisch Conciërge 2

Pedagogisch Conciërge 2 bouwt voort op Pedagogisch Conciërge 1 en biedt extra tools om te voldoen aan de benodigde vaardigheden en verwachtingen voor een pedagogisch conciërge. Deze cursus richt zich op een dieper begrip van pedagogisch handelen en het identificeren van afwijkend gedrag bij jongeren. Lees hier meer!

Pedagogisch Conciërge 3

Pedagogisch Conciërge 3 is een voortzetting van de trainingen Pedagogisch Conciërge 1 en 2. Na de focus op ‘Communicatie’ in de eerste training en ‘Gedragsproblemen’ in de tweede, concentreert de derde training zich op ‘Persoonlijke en professionele ontwikkeling’, en voorziet conciërges van waardevolle tools om aan de hoge eisen van hun rol te voldoen.   Lees hier meer!

Doorstroom HBO

Deze bijscholing bereid je voor op een hbo-opleiding in het domein Mens en Maatschappij. De bijscholing richt zich op het verkennen van mogelijkheden en vereisten van hbo-opleidingen in dit vakgebied, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van wat je kunt verwachten.  Lees hier meer!

Leraarondersteuner

Ben je een onderwijsassistent die toe is aan de volgende carrièrestap? Leer zelfstandig lessen voor te bereiden, te geven en te evalueren met onze post-mbo opleiding Leraarondersteuner. Versterk je capaciteiten om leraren nog beter te ondersteunen door extra kennis en vaardigheden te verwerven voor instructie aan groepen en individuele leerlingen.

DE LERARENONDERSTEUNER OPLEIDING HEEFT TWEE RICHTINGEN: PO EN VO

De twee richtingen: het basisonderwijs (inclusief speciaal onderwijs) of het voortgezet onderwijs (inclusief praktijk- en speciaal onderwijs).

De Leraarondersteuner verbetert de professionaliteit van onderwijsondersteuning en lesgeven. In het basisonderwijs focust dit op taal- en rekenonderwijs, in het voortgezet onderwijs op vakdidactiek en diverse leeromgevingen. De rol omvat lesbegeleiding, -gesprekken en zelfstandige taken. Het programma is modulair, afgestemd op basisonderwijs of voortgezet onderwijs, met e-learning voor theoretische kennis en praktijkopdrachten die zowel door stage als e-learning worden beoordeeld. De opleiding omvat ook een portfoliogesprek met zowel de Variva-docent als de stageplek.

Lees hier meer informatie over de post-mbo opleiding leraarondersteuner

Wat is het verschil tussen de onderwijsassistent en de leraarondersteuner?

Het grootste verschil tussen een onderwijsassistent en een leraar-ondersteuner is de zelfstandige uitvoering van taken. De leraarondersteuner mag zelfstandig lesgeven en toetsen nakijken, terwijl de onderwijsassistent deze bevoegdheid niet heeft. Voor meer informatie kun je onze blog lezen over het verschil tussen een onderwijsassistent en een leraarondersteuner.

Brochure aanvragen

Heb je interesse in een van onze mbo-opleidingen? Je kunt via onderstaand formulier een brochure opvragen.

Vraag een brochure aan voor een van onze opleidingen:

Naam(Vereist)

Veelgestelde vragen mbo-opleidingen Variva

Wat zijn de leslocaties?
We hebben locaties in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nieuwegein, Rotterdam en Zwolle.
Kan ik studiefinanciering krijgen?
Nee, wij verzorgen erkende deeltijd mbo-opleidingen. Je hebt alleen recht op studiefinanciering bij voltijdopleidingen.
Hoeveel uren moet je stage lopen tijdens de opleiding?
Tijdens de mbo-opleiding is een stage van minimaal 12 uur per week – of een dienstbetrekking van 650 uur op jaarbasis – een verplicht onderdeel.
Heb ik tijdens de schoolvakanties les?
Nee, wij volgen het schema van de schoolvakanties van je regio.
Kan ik in termijnen betalen?

Ja, je kunt de opleidingskosten in tien termijnen betalen.