Nederlands 3F voor de kinderopvang

Nederlands 3F Luisteren – spreken – gesprekken voeren | Nederlands 3F Lezen |  Nederlands 3F Schrijven

Wil je in de toekomst aan de slag als pedagogisch medewerker in de kinderopvang? Let dan goed op: vanaf 1 januari 2025 dienen alle pedagogisch medewerkers te beschikken over taalniveau ‘Nederlands 3F’ voor de mondelinge taalvaardigheden: luisteren, spreken en gesprekken voeren. Dit alles staat beschreven in de Wet IKK – ofwel: de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang. De focus van deze wet ligt vooral op de kwaliteitseisen van de kinderopvang en het constant verbeteren daarvan.

Beschikt een pedagogisch medewerker in 2025 niet over een diploma of certificaat waaruit blijkt dat hij of zij over de mondelinge Nederlandse vaardigheden op minimaal 3F niveau beschikt? Dan mag diegene niet meer in die functie werkzaam zijn. Het is dus belangrijk dat je jezelf – of je medewerkers – tijdig laat bijscholen. 

Variva Edu Academy faciliteert deze bijscholing van A-Z. Of het nu gaat om een particuliere student, of een scholing op grotere schaal – zoals de bijscholing van alle huidige medewerkers binnen een kinderopvangorganisatie: wij verzorgen het tot in de puntjes.

Voor wie geldt de taaleis kinderopvang?

 

De taaleis geldt voor alle pedagogisch medewerkers die in 2025 werkzaam zijn in die functie. Daaronder kun je dus alle aanstormende pedagogisch medewerkers verstaan én de pedagogisch medewerkers die al (jarenlang) werkzaam zijn.

Volg je een mbo-niveau 3 of 4 opleiding bij Variva Edu Academy? Dan voldoe je na het behalen van je diploma automatisch aan de wet IKK taaleis. Je hoeft daarna dus geen bijscholing te volgen. 

Let op: onze methodiek is bedoeld voor personen die beschikken over niveau 2F.

Waarom bestaat de taaleis voor Pedagogisch Medewerkers?

De nieuwe taaleis is in het leven geroepen om de taalvaardigheden van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang te kunnen garanderen: die vaardigheden zijn namelijk bepalend voor de taalontwikkeling van een kind en om een goede start te maken op het basisonderwijs, is die taalontwikkeling van onschatbare waarde.

IKK erkende Nederlands 3F voor de kinderopvang

Om te kunnen voldoen aan de taaleis, kun je een IKK erkende bijscholing 3F Nederlands volgen bij Variva. Deze bijscholing is uniek in Nederland en wordt verzorgd door bevoegde docenten die veel ervaring hebben met Nederlands 3F in het pedagogische werkveld.

Welke bijscholing Nederlands 3F heb ik nodig?

Je weet inmiddels dat je als pedagogisch medewerker per 2025 moet voldoen aan de taaleis. Maar, welke bijscholing heb je dan precies nodig om dit te realiseren? En heeft iedereen dezelfde bijscholing nodig? Er zijn grofweg drie verschillende scenario’s mogelijk.

1. Ik werk in de kinderopvang en wil voldoen aan de wet IKK taaleis

Om te voldoen aan de taaleis die is vastgesteld in de Wet IKK, dien je te beschikken over drie verschillende taalvaardigheden op 3F niveau: Nederlands luisteren 3F, Nederlands spreken 3F en Nederlands gesprekken voeren 3F.

Om dit certificaat te behalen, dien je voor elk onderdeel minimaal een 5,0 of hoger te halen. Het gemiddelde eindcijfer van de drie onderdelen moet een 5,5 of hoger zijn

IK WIL VOLDOEN AAN DE WET IKK TAALEIS

2. Ik werk in een VE-locatie en wil voldoen aan de Wet IKK taaleis

Sommige peuters krijgen via het consultatiebureau een VE-indicatie. Kinderen met die indicatie krijgen voorschoolse educatie aangeboden.

Iedere kinderopvang die met voorschoolse educatie werkt, wordt een ‘VE-locatie’ genoemd. Op deze locaties werk je met specifieke ontwikkelingsprogramma’s zoals Kaleidoscoop, Uk & Puk, Piramide of Sporen. 

Werk je op een VE-locatie en wil je voldoen aan de Wet IKK taaleis? Dan dien je te beschikken over vier verschillende taalvaardigheden op 3F niveau: Nederlands luisteren 3F, Nederlands spreken 3F, Nederlands gesprekken voeren 3F én Nederlands lezen 3F.

IK HEB NEDERLANDS 3F MONDELING NODIG

IK HEB NEDERLANDS LEZEN NODIG

3. Ik wil mijn schrijfvaardigheden verhogen naar het 3F niveau Nederlands

Hoewel dit onderdeel niet verplicht is volgens de wet IKK, wordt het in de wereld van de kinderopvang als prettig ervaren wanneer – naast de mondelinge onderdelen – ook de schrijfvaardigheden op peil zijn. Je kunt er dus voor kiezen om de bijscholing Nederlands 3F Schrijven te volgen bij Variva.

Door deze bijscholing te volgen, leg je een goede basis in schrijfvaardigheden en dat kan ervoor zorgen dat je kunt doorgroeien in je werk. Daarnaast staat dit certificaat ook nog eens hartstikke goed op je cv. Kun je na afronding van deze bijscholing aantonen dat je over de 3F vaardigheden beschikt? Dan heb je al gauw een streepje voor op kandidaten die dit niet hebben.

IK WIL MIJN SCHRIJFVAARDIGHEDEN VERHOGEN

Wanneer vinden de 3F Nederlands bijscholingen plaats?

Je kunt onze wet IKK verplichte 3F bijscholing digitaal volgen. We hanteren maandelijkse instroommomenten, met een daarbij behorend tijdschema. Indien je beschikt over een startniveau van Nederlands 2F, dan geldt over het algemeen dat je – als alles voorspoedig uitpakt – binnen een maand in het bezit bent van de drie verplichte 3F onderdelen. Je vindt meer informatie over de instroommomenten en tijdschema’s op de pagina over de bijscholing Nederlands 3F Kinderopvang

De Nederlands 3F bijscholingen ‘lezen’ en ‘schrijven’ zijn – in je eigen tijd en digitaal – te volgen in onze eigen ontwikkelde e-learning. Je krijgt bij aanvang 6 maanden toegang tot de e-learning module. Dit maakt het makkelijker om je op je gemak – en wanneer jij er de energie voor hebt – bij te scholen. 

Nadat je de modules ‘lezen’ of ‘schrijven’ hebt afgerond, kun je deelnemen aan de examens. Deze vinden op vaste tijden plaats. Die tijden vind je terug op de pagina over de bijscholing Nederlands 3F schrijven of Nederlands 3F lezen.

Nederlands 3F bijscholing voor bedrijven: de examenroute

Om aan de nieuwe wetgeving te voldoen, zullen dus ook bedrijven – zoals kinderopvangcentra – alle werknemers die nog niet aan de taaleis voldoen moeten laten omscholen. Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen én het voor die bedrijven zo makkelijk en goedkoop mogelijk te maken, zijn we bij Variva een zogenaamde ‘examenroute’ aan het ontwikkelen. 

Met deze examenroute, is het vooraf volgen van een e-learning niet nodig. Werknemers mogen direct een examen doen. Na het behalen van het examen ontvangt de kandidaat exact hetzelfde certificaat als kandidaten die de e-learning wel hebben doorlopen, omdat ze met het behalen van het examen hebben aangetoond te beschikken over taalniveau 3F. Dit bespaart natuurlijk tijd én geld. Pas wanneer een medewerker zakt voor het examen, wordt een e-learning ingepland om het taalniveau verder te ontwikkelen en de kans van slagen bij een examenherkansing te verhogen.

Ben je benieuwd naar onze examenroute? Of wil je geïnformeerd worden wanneer onderstaand formulier in.

Interesse examenroute Nederlands 3F

Naam(Vereist)