Deeltijd mbo-opleiding Sociaal Werk

MBO Niveau 4

Houd je ervan om (jong)volwassenen te begeleiden naar hun plek in de maatschappij? Een plek waarin ze kunnen meedraaien en worden erkend? Haal jij voldoening uit het helpen van mensen? Met onze social work opleiding heb je aan het eind van de opleiding precies de juiste handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Wat doet een social werker?

Als social werker begeleid je en ondersteun je jongeren en volwassenen zodat ze mee kunnen draaien in de maatschappij. Dat houdt in dat je zowel jongeren als volwassenen begeleidt bij problematiek. Je geeft informatie, adviseert ze en je verzorgt voorlichting over regelingen, procedures en wetgeving op verschillende gebieden. Je ondersteunt, begeleidt en bemiddelt en daarnaast werk je samen met diverse instanties.

Mbo-opleiding Sociaal Werk

Start

September 2024

}

Duur opleiding

Één jaar (met mogelijkheid tot verlenging)

Leslocatie

Nieuwegein
Rotterdam
Zwolle

Lesdagen & Stageduur

Één avond per week les met minimaal 12 uur per week stage

Niveau

mbo niveau 4

Diploma

Sociaal Werker (crebo 25615)

Verkorte social werk opleiding, wat kun je ermee?

Als social werker sta je midden in de samenleving. Je helpt mensen bij het aanpakken en voorkomen van problemen in hun dagelijks leven. zodat zij weer deel kunnen uitmaken van de maatschappij. Je geeft onder andere informatie, advies en voorlichting over wetten, regelingen en procedures op verschillende leefgebieden. Ook kun je kwetsbare doelgroepen begeleiden bij vrijetijdsbesteding of educatie.
Vanuit wijkaccommodaties van (semi)overheidsorganisaties of welzijnsorganisaties werk je samen met mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden.
Als social werker ben je ondersteuner en adviseur. Je bent flexibel en een doorzetter. Je durft lastige punten aan te pakken omdat je weet dat mensen zelf in actie moeten komen. Maar je bent ook tactvol en je ziet kansen waar anderen het opgeven.

Opleiding Sociaal werker bij Varvia Edu Academy

Sta je te springen om als social werker aan de slag te gaan? Variva Edu Academy is er voor iedereen die graag kinderen en (jong) volwassen willen helpen in de maatschappij. We verzorgen verkorte opleidingen voor volwassenen vanaf 20 jaar.
Je krijgt les van docenten en professionals uit het werkveld. De beroepspraktijk staat dus al tijdens de lessen centraal. Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk. Niet alleen een mooie bijkomstigheid voor jezelf, maar ook voor je toekomstige werkgever een groot pluspunt.

Wat zijn de mogelijke werkplekken na de opleiding sociaal werker?

Als je de opleiding social work bij ons volgt kun je als sociaal werker bij de volgende organisaties werken:

• Gemeenten
• Centra voor werk en inkomen
• Vluchtelingenwerk
• Arbeidsbemiddeling
• Justitiële inrichtingen
• Verslaafdenzorg
• Maatschappelijke opvang
• Buitenschoolse opvang
• Buurtwerk
• Welzijnsorganisaties

Wat leer je tijdens de social werker opleiding?

Algemeen
Programma mbo social work

De verkorte opleiding maatschappelijk werk bestaat in principe uit twee basisdelen, waaraan je naar wens nog keuzedelen kunt toevoegen. Tijdens de basisdelen leer je het volgende:

Basisdeel kerntaak 1; Werken aan de aanpak van sociale vraagstukken:

 1. Je inventariseert de vraag naar social werk
 2. Je ontwikkelt een aanpak
 3. Je versterkt het sociale netwerk
 4. Je ondersteunt bij praktisch functioneren en participatie
 5. Je zorgt voor het opzetten, uitvoeren en coördineren van activiteiten
 6. Je evalueert de aanpak

Basisdeel kerntaak 2; Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken:

 1. Je voert het beleid uit
 2. Je voert administratieve taken uit
 3. Je werkt aan professionele ontwikkeling
 4. Je werkt aan kwaliteit

De lessen worden om bovenstaande thema’s vormgegeven. Het is belangrijk dat je goed in een groep kunt functioneren en onderdeel uit kunt maken van lessen die betrekking hebben op intervisie en het delen van (leer)ervaringen.

Werk & Stage

De verkorte opleiding maatschappelijk werk is zeer praktijkgericht. Je werkzaamheden in de jeugdzorg staan dan ook centraal. Niet voor niets ondersteunt de social werker opleiding de praktijk met opdrachten die je tijdens je verplichte werk of stage uitvoert. Deze uitdagende opdrachten zijn zo vormgegeven dat er een goede aansluiting is met je werk of stage. Tijdens de opleiding sociaal werker, werk je tenminste 12 uur per week, of loop je minstens 12 uur per week stage. Meer uren mag ook. Je wordt tijdens je werk of stage begeleid door een praktijkopleider.

Stageduur: 480 uur (of dienstbetrekking van tenminste 650 uur op jaarbasis)

Studiebelasting (indicatief): 12 uur per week (exclusief bijeenkomsten en exclusief de stage)

Generieke examens

Naast specifieke, op het beroep gerichte kwalificatie-eisen stelt de minister generieke eisen vast: taal, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Nederlands: Lezen, luisteren, spreken/gesprekken en schrijven (3F)

Engels: Lezen, luisteren (B1) en spreken/gesprekken en schrijven (A2)

Indien je Nederlands, Engels of rekenen niet toereikend is, bestaat de mogelijkheid tot een intaketoets en extra ondersteunende lessen.

Voorwaarden

Om met de verkorte opleiding maatschappelijk werk te kunnen starten moet je minimaal beschikken over een mbo niveau 3 diploma, havo diploma of vergelijkbaar. Daarnaast krijg je een uitnodiging voor de intaketoets, deze toets moet je behalen om te kunnen starten met de social werker opleiding.
Bij een lager vooropleidingsniveau adviseren we je eerst de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) te volgen. Als dit geen passend traject is, wordt op basis van intake geschiktheid voor de social werker opleiding vastgesteld. Je moet dan rekening houden met een langere opleidingsduur.

Kosten

De prijzen voor 2024:

 • Inschrijf- en administratiekosten: € 95,-
 • Lesgeld € 2.540,-
 • Toetsing- licentiekosten € 595,-
 • Examengeld € 550,-
 • Digitale leeromgeving MijnVariva € 315,-

Totaal € 4.095,00

Indien je eerder een diploma bij Variva hebt behaald (niveau 3 of 4) wordt een korting verleend (zie van niveau 3 naar niveau 4).
Boekenlijst (kosten +/- € 188,-) wordt toegestuurd na aanmelding.

Betaling in tien termijnen is mogelijk (3,5% opslag). 

Locaties Variva Edu Academy

Onze opleidingslocaties bevinden zich in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nieuwegein en Rotterdam.

De social werk opleiding start twee keer per jaar, namelijk in februari en september. Alle locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Onderstaand een overzicht van de lesavonden (tijden) en locaties:

Maandagavond: Rotterdam (17.30 uur – 21.30 uur)

Woensdagavond: Nieuwegein (17.30 uur – 21.30 uur)

Woensdagavond:  Zwolle (17:30 uur tot 21:30 uur)

Startdatums

Januari 2024: 29 jan – 2 feb (week 5)
September 2024: 9 sep- 13 sep (week 37)

Wat zeggen de studenten Sociaal Werk

Het is natuurlijk een nieuwe uitdaging een keer per week naar school, de rest stage is iets wat ik niet gewend ben en daarom was het nog heel spannend allemaal, maar ik ben warm ontvangen, ik krijg de hulp die ik nodig heb en de leraar, Hans is top. Kortom nog zeker enthousiast over de school en opleiding.

Ik vind de opleiding goed opgedeeld en je leert veel tijdens de lessen. De docent is ook erg aardig en wilt je met alles helpen. Je moet de opleiding zeker niet onderschatten. Het is een zware en pittige opleiding maar zeker de moeite waard!

Mijn ervaring met Variva was echt goed. Ik had dankzij Variva weer mijn wensen kunnen waarmaken, vooral dankzij Remy als docent. Dankjewel, ik waardeer het enorm.

Was heel goed, ben blij dat ik hier ben en mocht studeren. Lessen waren altijd goed en leuk. Ik ging altijd met plezier naar de lessen. Ik zal meerdere mensen aanraden om bij Variva te studeren.

Ik heb mijn studie als positief ervaren. Ik zal deze opleiding dan ook aan iedereen aanraden.

Het was een leerzaam jaar en het ging gelukkig allemaal goed

Ik ervaar het als een opleiding die je niet moet onderschatten. Wat ik dus wel heb gedaan. Maar als je er voor gaat en je zinnen er op zet is het te doen. Begeleiding vanuit school is goed en fijn.

Goed, de lesstof en begeleiding zijn erg goed. Ook vind ik de manier van les geven professioneel in vergelijking met lessen die ik in het verleden kreeg bij andere onderwijsinstellingen.

Is heel positief! De manier hoe Variva handelt is duidelijk en straight to the point.

Tot nu ben ik zeer te tevreden met Variva en de opleiding die ze bieden. Ze zijn erg behulpzaam zolang je gemotiveerd en actief bezig bent.

Je vragen worden snel beantwoord. Ik word niet als een cijfer gezien, maar echt gewaardeerd.

De lessen zijn leuk en leerzaam. Ook kun je terug vallen op je docent indien nodig. De interactie tijdens de lessen zijn ook hartstikke leuk.

Top opleiding, alles duidelijk vanaf het begin wat er verwacht wordt. Fijn dat ik het diploma binnen 1 jaar heb kunnen halen hier.

Keuzedelen

Jeugd & Opvoedhulp

Jeugd- en opvoedhulp doet er toe!  dat vinden we met zijn allen. Kijk maar eens naar de uitgebreide berichtgeving in de media over het onderwerp Jeugd- en opvoedhulp.

Diversiteit

Van iedere professional in het pedagogisch werkveld wordt verwacht dat je kunt omgaan met diversiteit en sensitiviteit toont voor diversiteit. 

Expressief Talent

 In deze cursus gaan we er vanuit dat iedereen talent heeft. De een heeft op bepaalde gebieden meer talent dan een ander, maar de andere heeft weer meer talent op andere gebieden. Iedereen heeft zijn eigen talent!

BSO 8- 12 jaar

In Nederland is er veel vraag naar pedagogisch medewerkers die zich verder verdiepen in het werken op de BSO met kinderen van 8 tot 12 jaar.

Doorstroom HBO

Deze nascholing biedt de mogelijkheid om gericht te kijken naar de mogelijkheden en eisen van hbo-opleidingen binnen het domein Mens en Maatschappij.

Z

Jongerenwerk