Deeltijd mbo-opleiding onderwijsassistent

Heb je altijd al in het onderwijs willen werken? Ben je pedagogisch onderlegd en wil je bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Met onze mbo opleiding onderwijsassistent deeltijd maak je van die droom werkelijkheid.

Wat doe je als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ondersteun je leerkrachten in het onderwijs. Wat je werkzaamheden precies zijn, verschilt per onderwijsvorm. Over het algemeen geldt vooral dat je de rechterhand bent van de leerkracht. Je kunt daarbij denken aan taken uitvoeren met kleine groepjes leerlingen of leerlingen extra aandacht geven bij bepaalde vakken. Naast deze uitvoerende werkzaamheden, heb je een observerende rol.
Aan de hand van je observaties, pik je signalen op. Zo zul je al gauw in de gaten hebben wanneer een leerling de lesstof niet oppikt of het tempo niet bij kan houden. Je stelt aan de hand van je bevindingen een plan op om de betreffende leerling extra aandacht te geven.

Verkorte opleiding onderwijsassistent, wat kun je ermee?

Het beroep van de onderwijsassistent is volop in ontwikkeling. Waar je inmiddels vooral gewend bent aan het beeld van een onderwijsassistent in het basisonderwijs, komt dit beroep ook steeds vaker voor in vrijwel alle andere onderwijsvormen. Na het afronden van de opleiding onderwijsassistent ligt de wereld aan je voeten.

Opleiding-Onderwijsassistent

Start

September 2024

}

Duur opleiding

Één jaar (met mogelijkheid tot verlenging)

Leslocatie

Amsterdam
Den Haag
Eindhoven
Nieuwegein
Rotterdam
Zwolle

Lesdagen & Stageduur

Één avond per week les met minimaal 12 uur per week stage

Niveau

mbo niveau 4

Diploma

Onderwijsassistent (crebo 25698)

Wat zijn de mogelijke werkplekken van een onderwijsassistent?

Er zijn dus verschillende plekken waar je als onderwijsassistent kunt werken. Zo kun je denken aan het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs, maar ook werken in het beroeps- en volwassenenonderwijs is een mogelijkheid.

Onderwijsassistent in het basisonderwijs

Als onderwijsassistent op een basisschool heb je vooral een ondersteunende functie. Je biedt de leerkracht in overleg ondersteuning waar mogelijk. Je begeleidt kinderen in kleinere groepjes of gaat bijvoorbeeld individueel met ze aan de slag. Als onderwijsassistent in het basisonderwijs heb je ook een observerende rol. Je signaleert eventuele problemen en werkt naar een passende oplossing.

In de onderbouw heb je als onderwijsassistent vooral de taak om de jonge kinderen te helpen met hun taakjes, denk daarbij aan het maken van een puzzel of knutselwerkje.

In de bovenbouw ziet de functie er iets anders uit. Hier help je kinderen vooral met gerichte leertaken. Ook help je kinderen die moeite hebben met een bepaald vak, denk aan rekenen en taal. Je bent daarnaast ook vaak op het schoolplein te vinden om toezicht te houden of eventueel leerlingen te observeren.

Onderwijsassistent in het speciaal onderwijs

Op het speciaal onderwijs zitten kinderen die speciale behoeften hebben. Je kunt hierbij denken aan kinderen in het autisme spectrum, licht gehandicapte kinderen of kinderen met gedragsproblemen. Werk je als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs, dan heb je extra vaardigheden nodig. Een vriendelijke en vooral extra geduldige aanpak is bij deze doelgroep namelijk essentieel.

Op het speciaal onderwijs zijn de klassen wat kleiner en is er wat meer behoefte aan één op één begeleiding. Zo kan ieder kind op zijn eigen tempo leren. Als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs zorg je voor rust, regelmaat en veiligheid voor de kinderen.

Onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs (VO) en beroepsonderwijs

Als onderwijsassistent kun je op ieder niveau op het voorgezet onderwijs aan het werk. Je zorgt er in dit geval voor dat leerlingen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast bereid je lessen voor en voer je soms administratieve taken uit.

Omdat je op het voortgezet onderwijs met leerlingen werkt in de puberfase, vergt dit een andere aanpak dan in het basisonderwijs. Het is daarom belangrijk dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingspsychologie van deze doelgroep.

In het beroepsonderwijs werk je als onderwijsassistent samen met jongvolwassenen die van de middelbare school afkomen. De studenten die je begeleidt zijn aan hun toekomst aan het bouwen en hebben weer hele andere behoeften dan scholieren op het voortgezet onderwijs. Om aan de slag te kunnen in het voorgezet onderwijs of het beroepsonderwijs kun je onze nascholing ‘onderwijsassistent in VO en mbo’ volgen.

Onderwijsassistent opleiding 1 jaar bij Varvia Edu Academy

 

Sta je te springen om als MBO onderwijsassistent aan de slag te gaan? Variva Edu Academy is er voor iedereen die graag in het onderwijs wil werken. We verzorgen verkorte deeltijdopleidingen voor volwassenen vanaf 20 jaar.

Je krijgt les van docenten en professionals uit het werkveld. De beroepspraktijk staat dus al tijdens de lessen centraal. Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk. Niet alleen een mooie bijkomstigheid voor jezelf, maar ook voor je toekomstige werkgever een groot pluspunt.

Wat leer je tijdens de verkorte opleiding onderwijsassistent?

Algemeen

Tijdens de mbo-opleiding onderwijsassistent leer je hoe kwalitatief onderwijs in elkaar zit en hoe je leerlingen of studenten zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Hierbij spelen communicatie en didactiek een ontzettend grote rol. Uiteraard maak je tijdens de opleiding onderwijsassistent deeltijd ook inhoudelijk kennis met verschillende vakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde, taal en rekenen.

Omdat je als onderwijsassistent onderdeel bent van een team, leer je tijdens de opleiding onderwijs verkort ook hoe je optimaal in een team functioneert en hoe je – binnen dat team – initiatieven kunt nemen.

Het werk van een onderwijsassistent is allerminst saai te noemen. Iedere leerling is anders en heeft andere behoeften. Je leert tijdens de onderwijsassistent opleiding ook hoe je snel kunt schakelen wanneer een leerling of bepaalde situatie daar om vraagt.

Tijdens onze opleiding onderwijs verkort komt het volgende aan bod:

 • didactiek
 • gezondheid
 • communicatie
 • ontwikkelingspsychologie
 • administratie
 • leerproblemen
 • veiligheid
 • wetten en regels

Deze vakken zijn toepasbaar in de praktijk, tijdens je werk of stage.

Programma mbo onderwijsassistent

De verkorte opleiding onderwijsassistent bestaat in principe uit twee basisdelen, waaraan je naar wens nog keuzedelen kunt toevoegen. Tijdens de basisdelen leer je het volgende:

 Basisdeel Kerntaak 1: Begeleiden van kinderen/leerlingen bij hun ontwikkeling;

 1. Je zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat
 2. Je inventariseert behoeften en wensen van het kind
 3. Je bereidt de uitvoering van activiteiten voor
 4. Je creëert een verantwoorde en stimulerende speel-/leeromgeving
 5. Je werkt samen met andere betrokkenen in de omgeving van het kind
 6. Je volgt en stimuleert de ontwikkeling en leren van het kind
 7. Je evalueert je eigen werkzaamheden

Basisdeel Kerntaak 2: Werken aan kwaliteit en deskundigheid;

 1. Je werkt aan de eigen deskundigheid
 2. Je werkt aan het bewaken en bevorderen van kwaliteitszorg
Werk & Stage

De opleiding is zeer praktijkgericht. Jouw werkzaamheden in het onderwijs staan centraal. De opleiding ondersteunt de praktijk met opdrachten die je uitvoert tijdens je werk/stage. Studenten ervaren de lessen en opdrachten als uitdagend, praktijkgericht en zo vormgegeven dat er een goede aansluiting is met het werk of stage.

Stageplek (leerweg OVO): 480 uur op jaarbasis

Een stage van minimaal 12 uur per week is een verplicht onderdeel van de opleiding. De opleiding bestaat uit 40 lesweken dus gemiddeld is dit 12 uur per week.

Werkplek (leerweg BBL): 650 uur op jaarbasis

Je kunt de opleiding ook in een BBL-traject volgen. Hiervoor moet je voor minimaal 650 uur op jaarbasis werkzaam zijn.

De werkgever kan dan in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren, zie voor meer informatie: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren.

Studiebelasting (indicatief): 12 uur per week (exclusief bijeenkomsten en exclusief de stage)

Generieke examens

Naast specifieke, op het beroep gerichte kwalificatie-eisen stelt de minister generieke eisen vast: taal, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Nederlands: Lezen, luisteren, spreken/gesprekken en schrijven (3F)

Engels: Lezen, luisteren (B1) en spreken/gesprekken en schrijven (A2)

Rekenen: 3F 

Indien je Nederlands, Engels of rekenen niet toereikend is, bestaat de mogelijkheid tot een intaketoets en extra ondersteunende lessen.

Voorwaarden

Om met de opleiding Onderwijsassistent te kunnen starten moet je minimaal beschikken over een mbo niveau 3 diploma, havo diploma of vergelijkbaar.

Bij een lager vooropleidingsniveau adviseren we je eerst de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) te volgen. Indien dit geen passend traject is wordt op basis van intake geschiktheid voor de opleiding vastgesteld. Je moet dan rekening houden met een langere opleidingsduur.

Kosten

De prijzen voor 2024:

  • Inschrijf- en administratiekosten: € 95,-
  • Lesgeld € 2.540,-
  • Toetsing- licentiekosten € 595,-
  • Examengeld € 550,-
  • Digitale leeromgeving MijnVariva € 315,-

  Totaal € 4.095,00

  Indien je eerder een diploma bij Variva hebt behaald (niveau 3 of 4) wordt een korting verleend (zie van niveau 3 naar niveau 4).
  Boekenlijst (kosten +/- € 135,-) wordt toegestuurd na aanmelding.

  Betaling in tien termijnen is mogelijk (3,5% opslag). 

  Locaties

  Onze opleidingslocaties bevinden zich in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nieuwegein, Rotterdam en Zwolle.

  De opleiding Onderwijsassistent start twee keer per jaar, namelijk in januari en september. Alle locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

  Onderstaand een overzicht van de lesavonden (tijden) en locaties:

  Maandagavond – Rotterdam (17:30 uur tot 21:30 uur)

  Dinsdagavond –  Amsterdam en Eindhoven (17:30 uur tot 21:30 uur)

  Woensdagavond – Nieuwegein (17:30 uur tot 21:30 uur)

  Donderdagavond – Den Haag (17:00 uur tot 21:00 uur) en Zwolle (17:30 uur tot 21:30 uur)

  Startdatums

  Januari 2024: 29 jan – 2 feb (week 5)
  September 2024: 9 sep- 13 sep (week 37)

  Mbo onderwijsassistent, iets voor jou?

  Zie je het helemaal zitten om de verkorte opleiding onderwijsassistent te volgen, maar twijfel je of deze opleiding wel écht bij je past? Dan kan het helpen om te checken of je bepaalde vaardigheden bij jezelf herkent. Hoewel je tijdens de opleiding natuurlijk ook de kans krijgt om die vaardigheden verder te ontwikkelen, is het belangrijk dat je je in ieder geval kunt verplaatsen in het onderstaande:

   

  1. Je bent sociaal en empathisch en vindt het leuk om met kinderen te werken.
  2. Je bent behulpzaam en staat altijd klaar om de docent te ondersteunen bij het voorbereiden van de lesstof of het uitvoeren van ondersteunende werkzaamheden.
  3. Je bent ondernemend en voelt aan wat er nodig is om de leerkracht te ondersteunen.
  4. Je bent kritisch en weet wat er nodig is om een veilige omgeving voor de leerlingen te creëren.
  5. Je bent creatief en weet daardoor leuke activiteiten te bedenken.
  6. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bent niet bang om de verantwoordelijkheid te dragen.

  Wat zeggen de studenten van de opleiding onderwijs verkort

  Variva voelt als instappen op de hoge snelheidstrein ”de Thalys”. Instappen en op hoge snelheid naar je einddoel. Het einddoel goed in de gaten houden en genieten van de reis, maakt dat het ook haalbaar is.

  Na een jaar inzet , superblij dat ik mijn diploma onderwijsassistent nu gehaald heb!

  De opleiding was meer dan goed te doen. Werken en leren was goed te combineren.

  Ik heb de opleiding met plezier bij Variva gedaan! Het werken in de studiemodule is echt een pluspunt! Heel overzichtelijk en duidelijk. En de leukste docent Heidi gehad ( ook nog uit Venlo) beter had niet gekund!

  Prettige school met goede begeleiding. Ik kan het iedereen aanraden!

  Het is pittig om de opleiding in 1 jaar te doen, maar het kan wel. De begeleiding is echt goed! Het is een echte aanrader.

  Fijne begeleiding, veel geleerd van de lessen, leuke klas en topdocent.

  Keuzedelen

  Combifunctionaris IKC / Brede school

  In deze online nascholing Combifunctionaris IKC / Brede school komen alle belangrijke thema’s aan bod die je nodig hebt om goed te kunnen werken in een IKC.

  Diversiteit

  Van iedere professional in het pedagogisch werkveld wordt verwacht dat je kunt omgaan met diversiteit en sensitiviteit toont voor diversiteit. 

  Verdieping Onderwijsassistent in VO en MBO

  In deze cursus komen alle belangrijke thema’s aan bod die je nodig hebt om te kunnen werken in het vo en mbo.

  Jeugd- en opvoedhulp

  Deze cursus is ter verbreding en verdieping van jouw deskundigheid als (Gespecialiseerd) Pedagogisch Medewerker.

  Expressief talent

  In deze cursus gaan we er vanuit dat iedereen talent heeft. Iedereen heeft zijn eigen talent!

  Doostroom HBO

  Deze nascholing biedt de mogelijkheid om gericht te kijken naar de mogelijkheden en eisen van hbo-opleidingen binnen het domein Mens en Maatschappij.