Mbo-opleiding Sociaal werk

Wil jij graag werken in het sociaal domein? Haal jij voldoening uit het helpen van mensen en wil je in 12 maanden je diploma hebben?

Met onze mbo-opleiding sociaal werk niveau 4 leer je hoe je (jong) volwassenen begeleidt naar hun plek in de maatschappij. Een plek waarin ze kunnen meedraaien.

Sociaal werker worden? Hieronder heb je alle nodige informatie over sociaal werk niveau 4.

Welke opleiding heb ik nodig om te werken in het sociaal domein?

Pedagogisch-Concierge

Deeltijd mbo-opleiding sociaal werk

MBO Sociaal Werk NIVEAU 4

Een sociaal werker biedt begeleiding en ondersteuning aan zowel jongeren als volwassenen, met als doel hen te helpen integreren in de samenleving. Dit omvat begeleiding bij diverse problematieken, verstrekken van informatie, advies en voorlichting over verschillende regelingen, procedures en wetgeving. De rol omvat ook ondersteuning, begeleiding en bemiddeling, en vereist samenwerking met diverse instanties.

Na het afronden van de opleiding social work zijn er diverse werkplekken beschikbaar voor sociaal werkers, zoals:

  • Gemeenten
  • Centra voor werk en inkomen
  • Vluchtelingenwerk
  • Arbeidsbemiddeling
  • Justitiële inrichtingen
  • Verslavingszorg
  • Maatschappelijke opvang
  • Buitenschoolse opvang
  • Buurtwerk
  • Welzijnsorganisaties

Over de verkorte opleiding sociaal werk

Tijdens onze opleiding sociaal werk verwerf je vaardigheden om actief deel te nemen aan het leven van de gemeenschap als sociaal werker. Je leert mensen te ondersteunen en te begeleiden in het aanpakken en voorkomen van dagelijkse problemen, met als doel hen opnieuw te integreren in de maatschappij. Dit omvat het verstrekken van informatie, advies en voorlichting over wetgeving, regelgeving en procedures op verschillende levensgebieden. Daarnaast leer je hoe je kwetsbare groepen kunt begeleiden bij vrijetijdsactiviteiten en educatie.

Tijdens je werk vanuit wijkaccommodaties, die vaak worden beheerd door (semi-)overheids- of welzijnsorganisaties, zul je samenwerken met mensen van diverse leeftijden en uiteenlopende achtergronden. Als sociaal werker fungeer je als ondersteuner en adviseur. Je ontwikkelt flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Je leert om moeilijke situaties aan te pakken, omdat je beseft dat mensen zelf in actie moeten komen. Tegelijkertijd ontwikkel je tact en leer je kansen te zien waar anderen het opgeven.

Ontwikkelingsmogelijkheden binnen het sociaal domein

Bijscholing mbo-opleiding sociaal werk

Binnen het sociaal domein zijn er diverse mogelijkheden om je kennis en vaardigheden te vergroten, waardoor je je vak nog beter beheerst en effectief kunt bijdragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van verschillende doelgroepen.

Bij Variva bieden we een scala aan cursussen en e-learnings aan om je te kunnen bijscholen binnen het sociaal domein.

Diversiteit

Deze cursus leert je om effectief met diversiteit om te gaan in het werkveld. Je ontwikkelt vaardigheden om collega’s te adviseren en ondersteunen op het gebied van diversiteit. Je wordt een aanspreekpunt voor vragen over diversiteit en leert hoe je diversiteit binnen teams of organisaties kunt benutten voor een gevarieerde zorgverlening. Lees hier meer!

Jeugd- en opvoedhulp

Kinderen en jongeren hebben recht op een veilige en gezonde opvoeding.  Hulp kan variëren van ondersteuning op school of thuis tot specifieke instellingen zoals gezinshuizen, jongerencentra of zorgboerderijen. Na het voltooien van deze e-learning, heb je kennis over de organisatie van jeugd- en opvoedhulp in Nederland, inzicht in mogelijke uitdagingen en vaardigheden om jongeren te begeleiden. Lees hier meer!

Expressief talent

Wanneer je besluit om deel te nemen aan de cursus Expressief Talent, kunnen daar diverse redenen aan ten grondslag liggen. Misschien geniet je enorm van diverse expressieve en creatieve bezigheden of hecht je juist veel waarde aan het stimuleren van deze vaardigheden bij kinderen en jongeren, terwijl je jezelf misschien niet per se als creatief beschouwt. Lees hier meer!

Doorstroom HBO

Deze training is ontworpen ter voorbereiding op een hbo-studie in het domein van Mens en Maatschappij. Het programma is gericht op het onderzoeken van de opties en criteria binnen hbo-studies in dit veld, met als doel je een helder inzicht te geven in wat je kunt anticiperen. Lees hier meer!

Brochure variva edu academy

Brochure aanvragen

Heb je interesse in een van onze mbo-opleidingen? Je kunt via onderstaand formulier een brochure opvragen.

Vraag een brochure aan voor een van onze opleidingen:

Naam(Vereist)

Veelgestelde vragen mbo-opleidingen Variva

Wat zijn de leslocaties?
We hebben locaties in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nieuwegein, Rotterdam en Zwolle.
Kan ik studiefinanciering krijgen?
Nee, wij verzorgen erkende deeltijd mbo-opleidingen. Je hebt alleen recht op studiefinanciering bij voltijdopleidingen.
Hoeveel uren moet je stage lopen tijdens de opleiding?
Tijdens de mbo-opleiding is een stage van minimaal 12 uur per week – of een dienstbetrekking van 650 uur op jaarbasis – een verplicht onderdeel.
Heb ik tijdens de schoolvakanties les?
Nee, wij volgen het schema van de schoolvakanties van je regio.
Kan ik in termijnen betalen?

Ja, je kunt de opleidingskosten in tien termijnen betalen.