Opleiding Manager Kinderopvang
Hbo-programma
Ben je op zoek naar een volgende carrièrestap binnen de kinderopvang? Lijkt het je leuk om een leidinggevende functie te bekleden? Of ben je op je werk bij de kinderopvang op zoek naar meer uitdaging? Dan is de ‘Opleiding Manager Kinderopvang’ jouw weg naar succes. De opleiding Leidinggeven in de kinderopvang leidt jou op tot de functie Leidinggevende A (CAO Kinderopvang).
Waarom kiezen voor de opleiding Manager in de Kinderopvang?
Door de groeiende vraag naar bekwame (locatie)managers kinderopvang in Nederland, ben je met deze opleiding verzekerd van een goede kans op de arbeidsmarkt. Of je nu een ervaren pedagogisch medewerker bent die de stap naar leiderschap wil zetten, of een beginnende leidinggevende die haar/zijn competenties wil versterken: Manager in de Kinderopvang biedt de ondersteuning en begeleiding die je nodig hebt. Met de juiste kennis en vaardigheden maak je van jouw locatie een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, ouders zich welkom voelen en medewerkers zich met plezier verder ontwikkelen in hun vak. Kortom: met deze verkorte opleiding Leidinggeven in de Kinderopvang bereid je je optimaal voor op een carrière als manager van een kinderopvanglocatie.

Start
1 Maart 2024
Opleidingsduur
1 jaar
Lessen
10 live bijeenkomsten
Locatie en lesdag
Domstad Utrecht
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
De lessen zijn op vrijdagochtend.
Niveau
Hbo-programma (erkend)
Certificaat
Certificaat Manager in de Kinderopvang (Erkend register CPION – permanente educatie)
Informatie Webinars
Vrijdagochtend 12 januari om 10.00 uur
Donderdagavond 1 februari om 20.00 uur
Schrijf je hieronder in voor één van de webinars.
Over het hbo-programma Leidinggeven in de Kinderopvang
Algemeen
De opleiding is een combinatie van werken/werkervaring opdoen als leidinggevende in de kinderopvang, 9 modules e-learning, 10 lesbijeenkomsten en 8 toetsende praktijkopdrachten.
De toetsende praktijkopdrachten zijn gebaseerd op de functiebeschrijving van een leidinggevende A. Het zijn dus taken en werkzaamheden die een leidinggevende in de kinderopvang ook werkelijk uitvoert. De student voert de toetsende praktijkopdrachten uit op de eigen locatie en wordt daarbij beoordeeld door haar/zijn leidinggevende. De docent beoordeelt de theoretische en reflectie onderdelen van de toetsende praktijkopdrachten.
De e-learning en de lesbijeenkomsten bereiden de student voor op het uitvoeren van de toetsende praktijkopdrachten. In de e-learning krijgt de student relevante kennis aangereikt. De student leert vervolgens tijdens de lesbijeenkomsten om deze kennis praktisch toe te passen. In de lesbijeenkomsten leren studenten met en van elkaar onder begeleiding van een docent.
De student doet praktijkervaring op als leidinggevende door gedurende het opleidingsjaar minimaal 320 uur leidinggevende taken uit te voeren. De student bepaalt in overleg met de kinderopvangorganisatie op welke manier deze 320 uur worden ingedeeld.
Afhankelijk van de kennis, werkervaring, persoonlijkheid en leerstijl van de student wordt de mate van zelfstandig uitvoeren van de leidinggevende taken in overleg met de eigen leidinggevende opgebouwd.
De student stelt gedurende de opleiding een portfolio samen (de uitwerking van de toetsende praktijkopdrachten) waarmee hij/zij aan het eind van de opleiding aantoont dat hij/zij alle opleidingsdoelen heeft behaald.
Studieprogramma
Onze verkorte opleiding ‘Manager Kinderopvang’ biedt een uitgebreid studieprogramma dat bestaat uit negen modules. Deze zijn ontworpen om jou voor te bereiden op de leidinggevende en verantwoordelijke rol van een manager binnen de kinderopvang. Je leert hier de theorie en de vaardigheden van het leidinggeven in de kinderopvang. Dit zijn de negen modules:
- Ontwikkel je professionele identiteit: deze module helpt je om te ontdekken wie je bent als leidinggevende in de kinderopvang.
- Leidinggeven aan dagelijkse werkzaamheden: leer hoe je de dagelijkse werkzaamheden op een kinderopvanglocatie kunt aansturen, inclusief het begeleiden van kinder- en teambesprekingen.
- Gesprekken met individuele medewerkers: deze module richt zich op het voeren van ontwikkelings-, verzuim-, beoordelings- en sollicitatiegesprekken met individuele medewerkers.
- Beleid implementeren en bewaken: krijg inzicht in wet- en regelgeving, leer hoe je intern beleid kunt implementeren en bewaken, en ontwikkel vaardigheden om kwaliteit te waarborgen.
- Team aansturen: ontdek hoe je een team kunt vormen en ontwikkelen, en leer omgaan met weerstand en het benutten van ieders kwaliteiten.
- Interne bedrijfsvoering coördineren: deze module behandelt administratie, financiën, beheer en klachtenafhandeling.
- Informatie uitwisselen: leer communiceren met ouders, voer zorggesprekken, overleg met de oudercommissie en communiceer met externe instanties.
- Interne processen faciliteren: ontdek de verantwoordelijkheden van een kinderopvangmanager met betrekking tot toezicht, handhaving (GGD) en brandveiligheid.
- Professionele identiteit herijken: reflecteer op je leerproces en presenteer je ontwikkeling als leidinggevende.
Studiebelasting
E-learning 4 uur per week | 160 uur |
8 lesbijeenkomsten van 4 uur | 32 uur |
2 lesbijeenkomsten van 2 uur | 4 uur |
Leidinggevende taken 8 uur per week | 320 uur |
Portfolio Afronden | 9 uur |
Totaal | 525 uur |
Bijeenkomsten/Leslocatie
Er zijn 10 live bijeenkomsten op vrijdagochtend. In de laatste (10e) bijeenkomst wordt de opleiding afgesloten met het uitreiken van de certificaten. De bijeenkomsten worden altijd op locatie gegeven.
De startdatum is 1 maart 2024.
De leslocatie is:
Domstad Utrecht
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
Examen
Iedere module wordt afgesloten met een toetsende praktijkopdracht. Iedere toetsende praktijkopdracht bestaat uit het uitvoeren van een aantal managementtaken in de praktijk en het schrijven van een verslag. De verslagen vormen samen een portfolio waarmee je aantoont dat je alle opleidingsdoelen hebt behaald.
Doelgroep
- Gespecialiseerd pedagogisch medewerkers (MBO 4) die de ambitie hebben om door te groeien naar een leidinggevende functie en nog niet de kennis en vaardigheden hebben om deze stap te (durven) zetten.
- (Beginnend) leidinggevenden die vanuit een baan als pedagogisch medewerker (niveau 4) zijn doorgestroomd naar een leidinggevende functie en in de praktijk bepaalde relevante kennis en vaardigheden missen om alle werkzaamheden goed en met zelfvertrouwen uit te voeren.
- (Beginnend) leidinggevenden die HBO zijn opgeleid en relevante werkervaring, kennis en vaardigheden missen om alle werkzaamheden goed en met zelfvertrouwen uit te voeren.
Certificering
Bij een voldoende resultaat ontvang je het certificaat Manager in de Kinderopvang. Manager in de Kinderopvang is een erkende post mbo opleiding en staat in het PE-register van het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland). Je ontvangt een certificaat van CPION.
Na het afronden van dit Hbo-programma wordt je ingeschreven in het abituriëntenregister (CPION) .
Kosten
Totaalprijs 1880,- (inclusief inschrijfgeld)
(Dit hbo-programma is vrijgesteld van BTW).
Webinar: Wil jij meer informatie over Leidinggeven in de Kinderopvang?
Meld je aan voor een webinar!
Tijdens de webinar worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Wat houdt de functie leidinggevende A in?
- De kennis, vaardigheden en houding van een leidinggevende.
- De 9 modules.
- De opbouw van een module.
- De eisen voor het volgen van de opleiding.
- Wat wordt er tijdens deze opleiding van je verwacht?
- De werkmotieven van leidinggevenden in de kinderopvang.
Aan het eind van het webinar weet je wat de opleiding Manager in de kinderopvang inhoudt.

Webinar
Schrijf je in voor Manager Kinderopvang!
Bereid je voor om als een manager in de kinderopvang te leiden en te inspireren. Schrijf je vandaag nog in voor deze opleiding en leg een sterke basis voor een succesvolle toekomst in de kinderopvang.
Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken er in ieder geval naar uit om jouw groei en ontwikkeling te ondersteunen tijdens de weg naar leiderschap in de kinderopvang.
Vraag een brochure aan voor de opleiding ''Manager in de kinderopvang'':
FAQ Manager in de Kinderopvang
Aan welke eisen moet ik voldoen om deel te mogen nemen aan de opleiding Manager Kinderopvang?
- MBO 4 diploma of hoger in het pedagogisch werkveld
- Kennis van en/of werkervaring in het pedagogisch werkveld
- Werkzaam als leidinggevende of de mogelijkheid om de toetsende praktijkopdrachten in de eigen/een andere kinderopvangorganisatie uit te voeren.
- De kinderopvangorganisatie begeleidt de student en beoordeelt onderdelen van de toetsende praktijkopdrachten.
Krijg ik begeleiding van een docent?
Tijdens de opleiidng word je begeleid door je docent. Bij het oefenen en uitvoeren van managementtaken in de praktijk word je begeleid door een BPV begeleider.
Krijg ik een erkend diploma?
De opleiding is erkend door CPION en staat in het PE register.
Moet ik stage lopen (of werken) bij een erkend leerbedrijf?
Omdat er geen kwalificatiedossier achter hangt is dit niet nodig.