Bijscholing Specialist leesbevordering

Online Cursus | E-learning

Lezen is belangrijk!

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat een grote leesvaardigheid ervoor zorgt dat je makkelijker een succesvollere loopbaan hebt? En wist je dat er ook een verband bestaat tussen de geletterdheid van een land en de welvaart van dat land? Maar er zijn meer redenen waarom een grote leesvaardigheid belangrijk is. Lezen stimuleert onze sociale en emotionele ontwikkeling. Door te lezen ontdek je de ander maar ook jezelf en leg je gemakkelijker nieuwe contacten. Lezen is dus belangrijk. En niet alleen belangrijk, het is ook nog eens ontzettend leuk.

In deze cursus verdiep je je in de leesontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook ga je aan de slag met de thema’s leesbevordering en leesplezier. Na deze nascholing ben jij specialist in het bevorderen van leesontwikkeling en leesplezier bij kinderen van 0-12 jaar.

Specialist leesbevordering is een erkend MBO keuzedeel.

Nascholing-Specialist-Leesbevordering

Stageduur

Verplicht minimaal 55 uur

}

Duur cursus

E-learning: +/- 12 uur
Praktijkexamen: +/- 6 uur

De licentie van de e-learning is 6 maanden geldig.

Niveau

mbo niveau 4

Certificering

Na afronding van de e-learning en examinering ontvang je een erkend MBO keuzedeel certificaat.

Over de e-learning Specialist leesbevordering

Studieprogramma

Inhoud van de cursus

In deze cursus verdiep je je in de taalontwikkeling en de leesontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. De cursus bestaat uit 4 modules. 

Je start deze cursus met je te verdiepen in de taalontwikkeling. Je krijgt inzicht in de verschillende fases van de taalontwikkeling en hoe je deze kunt stimuleren.
In de tweede module verdiep je je in de leesontwikkeling en de leesproblemen die hierbij kunnen ontstaan (bijvoorbeeld dyslexie).
De derde module gaat over leesbevordering. Leesbevordering is eigenlijk niets anders dan het aanwakkeren van leesplezier. Je gaat je verdiepen in verschillende programma’s en tools om het leesplezier te stimuleren.
De vierde en laatste module gaat over het digitaliseren. Hierin leer je hoe je digitale media in kunt zetten om het leesplezier te bevorderen én leer je welke boeken voor welke leeftijd geschikt zijn.

Na deze bijscholing ben jij specialist in het bevorderen van leesontwikkeling en leesplezier bij kinderen van 0-12 jaar. 

Afronden van de cursus

Voor het afronden van deze cursus dien je de gehele e-learning te doorlopen en de kennistoets te behalen met minimaal een 5,5. Is dit gelukt? Dan kun je het praktijkexamen aanvragen.

  Voorwaarden stage/ werkplek

  Stage lopen

  Voor het goed doorlopen van deze cursus en het kunnen maken van de praktijkopdrachten wordt verplicht om 55 uur stage te lopen. Dat wil zeggen vanaf de start van de cursus tot en met het behalen van de kennistoets. Hoe lang je over de cursus doet kun je zelf bepalen en met je stageplek afspreken (de licentie van de e-learning is 6 maanden geldig). Je stageplek moet een organisatie zijn waar je kunt werken met kinderen van 0-12 jaar. Je stageplek mag ook de plek zijn waar je al werkzaam bent.

  Verwachting stageplek

  Van je stage wordt verwacht dat er een stagebegeleider wordt aangewezen. Je stagebegeleider geeft jouw feedback op je handelen in de praktijk. Daarnaast wordt er verwacht dat je met je stagebegeleider opdrachten uit de online cursus kunt doorspreken en om gerichte feedback kan vragen. Je stagebegeleider kijkt geen opdrachten binnen de e-learning na. Je dient een praktijkovereenkomst aan te gaan met je stageplek.

  Studiebelasting

  E-learning: +/- 12 uur
  Praktijkexamen: +/- 6 uur
  Stage: Verplicht minimaal 55 uur

  Certificering

  Specialist leesbevordering 0-12 jaar is een gecertificeerd MBO keuzedeel! Dit betekent dat je een erkend MBO keuzedeel certificaat ontvangt. Dit certificaat wordt ingeschreven in het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en is erkend door het ministerie van Onderwijs.

  Kosten
  • Lesgeld € 250,-
  • Examengeld: € 45,-

  (De Bijscholing is vrijgesteld van BTW)

  Voor organisaties kunnen we deze module kosten neutraal aanbieden! Neem contact met ons op voor de subsidiemogelijkheden.

  Inschrijven

  Schrijf je in via een aanmeldformulier