Van niveau 3 naar niveau 4 – Wat zegt de docent over de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker?

Van niveau 3 naar niveau 4

Van pedagogische medewerker kinderopvang niveau 3 naar Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4

Heb je de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) afgerond, dan kun je bij Variva het aangepast opleidingstraject ‘niveau 3 naar niveau 4’ volgen. Voorwaarde is dat je een opleidingstraject hebt gevolgd dat gestart is vanaf september 2016 (de herziene kwalificatiestructuur). Als dat niet van toepassing is duurt de opleiding 12 maanden.

Lees hier meer over van niveau 3 naar 4.

 

”Ik heb nu bijna mijn opleiding voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker afgerond bij Variva, en dit is mij zeer goed bevallen. Zij weten de studie op een goed niveau te houden en hetzelfde geldt voor de begeleiding.” -Student gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wat zegt de docent van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker?

Mireille Pater, docent gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij Variva, geeft je graag een kijkje in de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

”Al geruime tijd verzorg ik de lessen voor de opleiding GPM van niveau drie naar niveau vier. Na jarenlang zelf in de kinderopvang te hebben gewerkt in diverse functies, vind ik het ontzettend leuk om lessen te verzorgen en te geven binnen Variva.”

VAN NIVEAU 3 NAAR 4

Door mijn werkervaring kan ik mij goed verplaatsen in de studenten en mijn kennis delen. Dat geldt zeker voor de opleiding van niveau 3 naar niveau 4. Deze opleiding is gericht op mensen die al enige tijd werken in de kinderopvang en graag willen doorgroeien naar niveau vier. Ik heb dus te maken met studenten die al veel ervaring hebben. Die al jaren met kinderen werken, die eigenlijk wel het gevoel hebben alles al te weten maar toch graag een niveau hoger willen. Deze opleiding sluit daar perfect bij aan.

De eerste lesweken zie ik vaak studenten die zich afvragen wat deze opleiding ze gaat brengen. Studenten zijn nieuwsgierig, soms wat sceptisch, beetje afwachtend doordat ze al enige tijd in de kinderopvang werken en denken wel te weten hoe het allemaal reilt en zeilt. Na een aantal lessen zie ik deze studenten van houding veranderen. Want hoe fijn is het om de theorie weer te gaan herhalen en op te frissen! Om je weer bewust te worden van een heleboel werkprocessen.

”Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.” -Student gespecialiseerd pedagogisch medewerker

DE LESSEN

In de eerste lessen herhalen we alle ontwikkelings- fases van het kind en is er aandacht voor observeren. Hoe doe je dat? Hoe observeer je objectief en nog belangrijker hoe leg je dit schriftelijk vast.

Aspecten zoals de vier pedagogische basisdoelen, interactievaardigheden komen ruim aanbod. Hoe ga je om met kinderen die extra begeleiding nodig hebben? Hoe maak je contact met deze ouders? Hoe maak je een begeleidingsplan? Hoe bied jij ontwikkelings- gerichte activiteiten aan? Allemaal onderwerpen die je in je werkjaren alvast bent tegenkomen maar waar we tijdens de lessen dieper op in gaan.

PROFESSIONALISERING EN KWALITEIT

Daarnaast kijken we ook breder naar de kinderopvang. Naast het werken op de groep is professionalisering en kwaliteit ook een belangrijk onderdeel van de lesstof. We gaan in op zaken als: beleid- en pedagogisch plan, de wet IKK, de stappen van de meldcode en de verschillende inspecties. Hoe coördineer je een intervisie moment, een brainstormoverleg of een teamvergadering? Wat is jouw aandeel, rol en/of leiderschapsstijl in jouw huidige team vanuit de theorie?

De opbouw van de studie is dat je wekelijks op een vaste dag een les aangeboden krijgt door een vaste docent. Een les bestaat uit een aantal onder delen. De les start met een deel theorie maar er is genoeg ruimte voor diverse actieve werkvormen. Denk hierbij aan oefeningen waarin de theorie vertaald wordt naar praktijk, intervisie momenten en brainstormsessies. Na de lessen krijg je altijd een opdracht mee die je op je eigen locatie gaat uitvoeren. Je gaat letterlijk op de werkvloer aan de slag met de theorie.

”IK ZIE TERUG DAT STUDENTEN DIE DE OPLEIDING BIJ VARIVA HEBBEN GEVOLGD VEEL BEWUSTER WEER AAN HET WERK GAAN”

Wat misschien op de automatische piloot ging krijgt weer aandacht. Door de praktijk- opdrachten worden collega’s meegenomen in het leerproces van de student. Teams bloeien op en ontwikkelen zich verder door.

BINNEN VARIVA STA JIJ CENTRAAL ALS STUDENT

Door het lesaanbod en begeleiding vanuit de docent ontwikkel je binnen één jaar gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Een jaar waar bij je totaal moet focussen op je eigen leerproces.

Twijfel niet langer maar meld je aan en wie weet zie ik je terug in één van mijn lessen.

Hartelijke groeten, Mireille Pater

In november start de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker weer. Schrijf je dus snel in!