Werken in de kinderopvang als gastouder: iets voor jou?

Door Gastouderbureau sproet | 20 april 2023

 

Gastouder in de kinderopvang

Jij:

 • Bent gek op kinderen

 • Onderneemt graag (leerzame) activiteiten met kinderen

 • Ziet kinderen graag opgroeien van baby tot kleuter en ouder

 • Wilt kinderen graag begeleiden in hun ontwikkeling

 • Hebt je eigen visie op hoe de perfecte kinderopvang eruitziet

 • Wilt vrij zijn in wanneer jij wat met de kinderen onderneemt en hoe

Dan is het misschien wel iets voor jou om gastouder te worden! Met jouw pedagogische opleiding, kan dat heel gemakkelijk!

Wat is gastouderopvang?

Als gastouder kun je als nanny werken (bij de vraagouder thuis), of kinderen opvangen in je eigen huis. In dat laatste geval is het perfect te combineren met je eigen gezin. Jouw eigen kinderen spelen gewoon mee met de gastkinderen. Het belangrijkste is dat jij gek bent op kinderen. Het moet een uitdaging voor je zijn om hen te begeleiden in hun ontwikkeling.

Meer vrijheid dan op een kinderdagverblijf of BSO

Als gastouder bepaal je zelf je dagindeling. Je kunt de nadruk leggen op dingen die jij belangrijk vindt in de opvang. Ben jij meer antroposofisch ingesteld? Dan kun je jouw hele opvang antroposofisch inrichten.

Houd jij van de natuur en dieren, dan doe jij dagelijks misschien een rondje langs de kinderboerderij of verzorg je met de kinderen jouw moestuin.
Ook bepaal je zelf op welke dagen je werkt en op welke tijden. Het is daarbij wel handig daarin flexibel te zijn, op die manier kun je opvang bieden aan kinderen uit de leukste gezinnen.

Kinderdagopvang de boerderij

Hoe word je gastouder?

Om gastouder te worden moet je wel aan wat eisen voldoen. Dit zijn eisen die zijn opgesteld door de overheid en hierop word jij gecontroleerd door de GGD.
Naast deze wettelijke eisen kan het zijn dat jouw gastouderbureau nog aanvullende eisen stelt. Zoals minimaal een MBO3 diploma, aansluiting bij hun pedagogisch beleid, bereidheid om trainingen te volgen en goede communicatievaardigheden.

Met jouw pedagogische diploma kun jij direct als gastouder aan de slag!

De wettelijke eisen zijn als volgt:

 • MBO2 diploma hebben in de richting Helpende Zorg & Welzijn (minimaal). Heb je dat diploma niet, maar heb je wel een ander diploma gericht op kinderen? Dan kun je ook gastouder worden (check daarvoor deze lijst). Heb je geen passend diploma? Dan kun je die, vaak met hulp van jouw gastouderbureau, halen.
 • Certificaat hebben voor EHBO aan kinderen
 • Verklaring Omtrent Gedrag hebben van jezelf en je huisgenoten van 18 jaar en ouder. Let op: vraag deze pas aan als je bent ingeschreven bij een gastouderbureau en jouw opvang bijna gaat starten.
 • Ingeschreven bij een gastouderbureau. Dat bureau begeleidt jou en bemiddelt in de opvang van kinderen bij jou. Ook kun je bij hen terecht met vragen. Jouw gastouderbureau zorgt bovendien voor de aanvraag voor registratie in het Landelijk Register Kinderopvang. Kies voor een goed gastouderbureau bij jou in de buurt en zijn grote verschillen in dienstverlening tussen bureaus.

Jouw huis, jouw opvang

Als je opvang biedt in jouw eigen huis, dan moet dat aan bepaalde eisen voldoen. Het hoeft geen kinderdagverblijf te worden, maar het moet wel een veilige en schone opvangomgeving zijn. Als je zelf jonge kinderen hebt is dat vaak al lang het geval. En heb je een opleiding op pedagogisch vlak, dan weet je zelf maar al te goed hoe je een opvang goed en veilig inricht.
Voordat jouw opvang kan gaan starten voert het gastouderbureau bij jou de Risico-Inventarisatie uit. Hierbij wordt gekeken naar de risico’s bij jou thuis en hoe je die kunt voorkomen of oplossen. Vaak is het zo dat als je zelf jonge kinderen hebt, jouw huis al helemaal voldoet aan alle eisen. Wees dus niet bang dat je moet gaan verbouwen.

Belangrijke punten zijn:

 • Giftige stoffen (zoals schoonmaakmiddelen en medicijnen) buiten het bereik van kinderen;
 • Stopcontacten moeten afgedekt zijn en snoeren moeten zijn weggewerkt;
 • Plastic zakken en lege ballonnen moeten buiten het bereik zijn van kinderen;
 • Er moet op iedere verdieping een rookmelder aanwezig zijn;
 • Scherpe messen moeten buiten het bereik van kinderen zijn.

Meer weten of direct gastouder worden?

Dat kan!

Woon jij in Amersfoort, Leusden, Hoogland, Hooglanderveen, Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk(erveen) of Hoevelaken? Neem dan gerust contact op met Monique, Muriel, Fleur of Annelien van Gastouderbureau Sproet via info@gastouderbureausproet.nl en bekijk het filmpje op onze website: www.gastouderbureausproet.nl.

Woon je in een andere plaats, neem dan contact op met het lokale gastouderbureau bij jou in de buurt.

Kinderdagopvang de boerderij