Diversiteit in de kinderopvang

Door: Kaajal | 6 juli 2022|  Kinderopvang | Diversiteit | Nascholing 

Heb jij als medewerker in de kinderopvang of op school ook te maken met diversiteit op de groep? Ben jij ook benieuwd hoe wij, in de huidige maatschappij, als pedagogisch medewerkers tegemoet kunnen komen aan de behoeften van diversiteit in de groep? Heb je geen zin om nog een heel lang traject daarvoor te moeten afleggen? Dan is dit de verkorte nascholing diversiteit van Variva wellicht wat voor jou!

Diversiteit-in-de-kinderopvang

Wat is diversiteit?

Diversiteit is het verschil tussen mensen in ras, etniciteit, geslacht, leeftijd, religie, uiterlijk, en andere op identiteit gebaseerde kenmerken die interacties en relaties kunnen beïnvloeden. Sommige kenmerken zijn dus duidelijk zichtbaar in kleur, geslacht of leeftijd maar andere kenmerken zijn minder duidelijk zoals competenties, persoonlijke voorkeuren en leerstijlen.

Denk maar eens aan je eigen normen en waarden, jouw eigen opvoeding, wat vind jij belangrijk als persoon? Dat zijn kenmerken die niet op het eerste gezicht zichtbaar zijn. Diversiteit gaat samen met inclusie. Wat is dan inclusie? Denk maar aan het woordje “inclusief”.

Het is belangrijk dat wij als pedagogisch medewerkers bijdragen aan het gevoel dat kinderen vinden/voelen dat zij bij de groep horen ongeacht de verschillen. Het gaat hierbij trouwens niet alleen om kinderen, maar ook om jouw collega’s en de ouders. Als wij ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt binnen de “4 muren” van de organisatie dan noemen we dit een inclusieve organisatiestructuur.

Tijdens de nascholing diversiteit

De cursus wordt aangeboden in de vorm van een e-learning. Je krijgt verschillende opdrachten rondom diversiteit en je sluit de e-learning af met een kennistoets. Hoe lang je over de cursus doet kun je zelf bepalen in overleg met je stageplek (de licentie is 6 maanden geldig). Je moet tijdens deze cursus minimaal 115 uur stage lopen over 3 maanden. Je stageplek moet een organisatie zijn waar je werkt met kinderen van 0-12 jaar, denk aan een kinderopvangorganisatie, school of buurthuis. Het kan ook zijn dat je al werk hebt in deze branche, dan is dit natuurlijk ook prima!

 

Heeft de cursus diversiteit toegevoegde waarde als pedagogisch medewerker?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel, ja zeker! Steeds meer kinderopvangorganisaties en scholen worden bewust van diversiteit in de groep en op de werkvloer. Van jou als pedagogisch medewerker en je collega’s wordt er verwacht dat jullie goed kunnen omgaan met diversiteit en hier op een positieve manier “gebruik” van kunt maken. Door deze cursus te volgen kun jij straks diversiteit herkennen en erkennen.

Je wordt je bewust van jouw eigen referentiekader. Hoe kijk jij naar de verschillen? Wat zijn jouw normen en waarden en hoe reageer jij op die van anderen? Jij bent hierna de “pro”fessional als het gaat om diversiteit. Je kunt jouw collega’s adviseren en ondersteunen bij verschillende cassusen rondom diversiteit. Ook ben jij na deze cursus het aanspreekpunt van de organisatie waar je werkt en kun je een actieve bijdrage leveren aan de beleidstukken rondom diversiteit. In de huidige maatschappij is dit ontzettend waardevol en belangrijk.

Hoe meer pedagogische “pro’s” er zijn rondom diversiteit, hoe meer wij werken aan een inclusieve samenleving. Schrijf je dus nu in voor de nascholing diversiteit!