Het verschil maken als onderwijsassistent

Af en toe is het nodig om sommige leerlingen net wat extra aandacht te bieden om zo ontwikkeling tot stand te brengen. Als onderwijsassistent ben jij degene die het verschil kan maken.
Je observeert individuele leerlingen, herkent ontwikkelingszorgen en speelt hierop in.

Mbo-opleiding onderwijsassistent

Opleiding Onderwijsassistent

Al deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding Onderwijsassistent. Bij Variva kun je deze deeltijd mbo-opleiding in één jaar afronden. Onze docent pedagogiek Wendy Overbeek: “Door de opbouw van de lessen en de intensiteit van de opleiding krijg ik als docent pedagogiek al snel een sterke band met mijn studenten. Ik zoek elke les weer naar de balans tussen leerstof aanbieden en deze vervolgens op een interactieve manier eigen laten maken. De studenten worden vanaf dag één al enorm uitgedaagd na te denken over hun eigen handelen als onderwijsassistent. Ook vormen ze een eigen pedagogische visie. Doordat de praktijk in het werkveld en de theorie op school zo goed op elkaar aansluiten, ontwikkelen studenten zich in een rap tempo. In de lessen is er veel aandacht voor de verhalen uit de onderwijspraktijk van studenten. Hoe staat dit in relatie tot de leerstof?”

Onderwijsassistenten in het po, vo én mbo

Steeds vaker worden onderwijsassistenten ook ingezet binnen het vo (voortgezet onderwijs) en het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Dit jaar is onze docent pedagogiek dan ook gestart met een groep studenten uit het po, vo én mbo. Door deze verscheidenheid ontstaat er een goede dynamiek en leren studenten veel van elkaar.

Docent over de deeltijd opleiding Onderwijsassistent

“De onderwijsassistent opleiding gaat gepaard met een lach en een traan. Pedagogiek gaat immers niet alleen over de leerlingen maar ook over onszelf én onze relatie met de leerlingen. Jezelf leren kennen en leren reflecteren op je eigen handelen zit in de onderwijsassistent opleiding in alle opdrachten verweven. Doordat we zo intensief met elkaar optrekken, vormen we binnen enkele maanden al een solide team. Het is ook niet niks, een hele mbo-opleiding in één jaar. Je hebt elkaar echt nodig om op de koers te blijven!”
Het samenwerken is natuurlijk ook van groot belang voor de onderwijspraktijk. Als onderwijsassistent ondersteun je de onderwijzers bij hun dagelijkse werkzaamheden. Gedurende de opleiding leren studenten middels verschillende werkvorm over hun rol binnen een team.

De docent pedagogiek van Variva raadt iedereen die de overstap naar het onderwijs wil maken aan om eens te kijken op onze website. “Als je één jaar tijd en ruimte hebt om in jezelf te investeren, is deze onderwijsassistent opleiding een mooie kans. Ik ben ervan overtuigd dat mijn studenten, na het volgen van deze opleiding, volwaardige onderwijsprofessionals zijn. Verschillende studenten kiezen ervoor om verder te studeren en hun onderwijsbevoegdheid te behalen. De opleiding Onderwijsassistent bereidt ze hier zeker goed op voor!” – Wendy Overbeek

Studenten over de mbo-opleiding Onderwijsassistent

Studenten beamen de intensiviteit, de professionaliteit en de kwaliteit van de opleiding.

Een student uit Rotterdam geeft aan: “Drie jaar studie in één jaar willen afronden? Ja, het is veel. Maar door de enthousiaste en bevlogen docente en met support van je medestudenten sta je er niet alleen voor. Als je ziet wat je ervoor terug krijgt van de kinderen tijdens je stage, dan weet je waar je het voor doet.

Ik ben helemaal blij met mijn keuze om de opleiding bij Variva te volgen. De opleiding is uitgebreid, je hebt veel praktijkopdrachten en wordt daardoor goed klaargestoomd om zelfverzekerd als onderwijsassistent aan de slag te kunnen.

Bij Variva komt elk onderwerp waarmee je te maken krijgt als onderwijsassistent aan bod. De opleiding is praktijkgericht en je leert veel tijdens de stage. De avondlessen worden verzorgd door professionele docenten en tijdens deze lessen is er altijd ruimte om ervaringen of tips te delen met je medestudenten. Erg fijn! Elke keer weer ga ik vol enthousiasme naar de avondlessen. Alles komt aan bod en geen vraag is teveel. Na zo’n les zit ik altijd weer vol met ideeën voor de praktijkopdrachten.”

Wil jij onderwijsassistent worden?

Wil jij je steentje bijdragen aan het onderwijs? Zie jij het als een uitdaging om binnen één jaar klaargestoomd te worden voor de praktijk?

De opleiding Onderwijsassistent gaat van start in september, je kunt je nu nog inschrijven! In januari is het tweede startmoment.