Studietips van een docent voor een verkorte mbo-opleiding bij Variva

Tijdens een verkorte mbo-opleiding bij ons volg je één avond per week les en loop je daarnaast minimaal 12 uur per week stage. Je maakt veel (praktijk)opdrachten en examens in zowel beroepsgerichte als generieke vakken.

Leren, stagelopen, opdrachten en examens maken en eventueel nog werken; het kan overweldigend zijn. Het is veel en intensief maar zeker haalbaar. Honderden Variva-studenten gingen je voor! Met de volgende vijf studietips helpen we je op weg:

1. Kies een verkorte mbo-opleiding die je écht leuk vindt

Het klinkt logisch en simpel, maar het is van groot belang. Kies voor een verkorte mbo-opleiding die je écht leuk vindt. Als je ergens een passie voor hebt, besteed je er graag tijd aan. Vind jij het geweldig om bij te dragen aan de ontwikkeling van een kind? Dan is het leuker én makkelijker om te leren over pedagogiek.

2. Zorg voor overzicht

Iedereen leert op zijn of haar eigen manier en tempo. Waar de ene student slechts één week nodig heeft om zich voor te bereiden op een examen, heeft de andere student ruim drie weken nodig.
Maar: overzicht creëren is voor iedere student belangrijk!
Zorg dat je weet wat je moet doen, hoeveel tijd de taken ongeveer in beslag nemen en wat de eventuele deadlines zijn. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet en kun je alles naar eigen wens inplannen.

3. Werk samen

Samen sta je sterker. In de verkorte mbo-opleiding bij Variva bouw je snel een band op met docenten en medestudenten vanwege de intensiteit van de opleiding. Je kunt veel van elkaar leren. Houd contact, werk samen en blijf sparren. Deel leuke en leerzame momenten uit de praktijk.
Zo kom je tot betere resultaten.

4. Houd je doel voor ogen

Ergens gedurende het jaar denk je misschien: “Dit gaat nooit meer lukken!”
Het is veel, het is snel en het kan zwaar zijn. Probeer dan niet te vergeten waar je het voor doet: met dit diploma kun je in de toekomst jouw droomberoep beoefenen (tenminste, als je tip 1 hebt opgevolgd 😉). Sta soms ook even stil bij wat je allemaal al bereikt hebt. Juist als het even niet meer mogelijk lijkt, kan het einddoel ervoor zorgen dat je nog één keer de schouders eronder kunt zetten.

5. Vraag hulp

Wees niet bang om hulp te vragen. Begrijp je iets niet tijdens de avondles? De Variva-docent beantwoordt je vragen met liefde. Lukt iets niet op stage? Je begeleiders helpen je graag verder. Ook in je privé-omgeving kun je hulp vragen, zodat je net wat extra tijd over hebt voor je studie of gewoon even voor jezelf.

Tijdens de verkorte mbo-opleiding leer je veel over het vak maar ook over jezelf. Het is belangrijk dat je kunt reflecteren op je eigen handelen. Dit gaat soms gepaard met een lach en een traan.

Je maakt vaak een enorme groei door in één jaar tijd, de verkorte mbo-opleiding is echt een investering in jezelf. Geniet van het proces en met deze vijf tips zijn wij ervan overtuigd dat het jou gaat lukken.