Werken met baby’s: Leg jij de baby’s van je groep genoeg op de buik?

werken met baby's

Waarom besteden we aandacht aan dit onderwerp tijdens de bijscholing werken met baby’s?

Op de buik liggen is belangrijk voor de motorische ontwikkeling van een kind. Vanuit de buiklig ontdekt een kind niet alleen zijn omgeving vanuit een ander perspectief maar ontstaan ook de voorwaarden die nodig zijn om later te kunnen tijgeren, kruipen staan en lopen. Wanneer een baby op zijn buik ligt en zijn hoofdje omhoog heft traint het niet alleen de nekspieren maar ook de rugspieren en de arm spieren bijvoorbeeld.

Niet altijd even leuk, maar wel van belang

Omdat het op de buik liggen kracht kost, vindt niet elke baby het even leuk om te doen. Je kunt het een beetje vergelijken met het sporten van volwassenen. We vinden het niet altijd leuk om te doen maar het is nou eenmaal goed voor ons en dus zetten we ons daar overheen. Zo is het met een baby ook! Laat je dus niet verleiden om een kleintje steeds rechtop te zetten of veel in een wipper te laten zitten want zo loop je het risico dat ze belangrijke stappen in de ontwikkeling niet goed genoeg onder de knie krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen die op de billen worden gezet, en hierdoor het kruipen overslaan, later moeite kunnen krijgen met schrijven?

Hoe kan jij als pedagogisch medewerker werken met baby’s en bijdragen aan de buiklig?

Belangrijk dus dat kinderen zich motorisch zo optimaal mogelijk mogen ontwikkelen. En daar kun jij als Pedagogisch medewerker aan bijdragen!

Hoe dan? Maak het liggen op de buik leuk! Ga bijvoorbeeld eens bij een kindje op de grond liggen en daag het uit om het hoofdje op te tillen of te grijpen naar het speeltje dat voor hem ligt. Met zo’n activiteit stimuleer je de ontwikkeling én heb je even qualitytime!

Of leg eens een aantal baby’s bij elkaar op een mat. Kijken naar andere kindjes vinden bijna alle baby’s leuk!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een baby op de buik heel verdrietig wordt maar een klein beetje frustratie kan echt geen kwaad. Zeker niet als jij er bent om aan te moedigen! En wanneer het hen uiteindelijk lukt om het hoofdje goed omhoog te houden of om zelfstandig om te rollen, zijn ze super trots!

Hoe mooi is dat!

 

Tijdens onze pedagogische opleidingen heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor het keuzedeel ‘Specialist baby-ontwikkeling’. Per 2023 moeten alle pedagogisch medewerker die met baby’s werken hiervoor specifiek worden geschoold. Dit keuzedeel is een FCB erkende-opleiding die voldoet aan wet IKK + MBO-certificaat.

Ook bieden we een bijscholing ”Werken met baby’s aan. Hier leer je meer over de ontwikkeling van baby’s en hoe jij ervoor kan zorgen dat er kwalitatief goede opvang aan baby’s wordt aangeboden. Lees hier meer over de bijscholing: Werken met baby’s.