Een VOG in de kinderopvang en het onderwijs

Door Kaajal | 18 mei 2022 | VOG | Kinderopvang | Onderwijs

Een VOG bij je studie van Variva?

Heb je gekozen voor een studie bij Variva? Gefeliciteerd! Hier begint jouw avontuur!

Als medewerker in de kinderopvang, sociaal werker of in het onderwijs heb je vaak te maken met kinderen. Kinderen zijn het kostbaarste bezit van de ouders. Zij vertrouwen erop dat de kinderen terechtkomen in een veilige en vertrouwde omgeving.

Ja, je hebt al een sollicitatieprocedure doorlopen en je bent aangenomen, maar toch is het wettelijk verplicht om een verklaring omtrent gedrag aan te kunnen tonen in het werkveld waar je gaat werken. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je niet in aanraking bent gekomen met de politie/justitie. Je hebt namelijk een belangrijke (voorbeeld)functie in de samenleving als medewerker in de kinderopvang/sociaal werk of in het onderwijs. Wij maken het je in deze blog makkelijk en helpen je graag op weg.

Een-VOG-in-de-Kinderopvang-en-het-onderwijs

VOG in de kinderopvang / sociaal werk

Heb jij gekozen voor het vak (sociaal) pedagogisch medewerker? Wat goed! Het werkveld heeft je hard nodig! Op een VOG staan verschillende gegevens, zoals jouw NAW-gegevens, maar ook die van het bedrijf. Als pedagogisch medewerker wordt je gescreend op: of jij wel met gevoelige informatie kunt omgaan, of je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het vervoer van of met minderjarige kinderen. Een medewerker in de kinderopvang wordt continue gescreend door de komst van het personenregister kinderopvang (PRK). Zie kopje: personenregister kinderopvang.

VOG bij de opleiding onderwijsassistent

Ga jij aan de slag als onderwijsassistent? Wat fijn dat jij de leraar van de klas gaat ondersteunen en kinderen extra kan gaan begeleiden. Als onderwijsassistent sta je erg dichtbij de leerlingen. Vaak verzorg je dus ook één op één begeleidingen. Het werken met kinderen is een kwetsbaar vak en ook hiermee draag je bij aan de samenleving. Een VOG is daarom ook nodig voor het vak waarin jij gaat werken.

Verschil VOG kinderopvang en onderwijsassistent

Het verschil van een VOG in de  kinderopvang en in het onderwijs is simpel. In het onderwijs is het voldoende als je eenmalig, aan het begin van je stage, je VOG kunt aantonen en bij de kinderopvang word je continue gescreend door de PRK. Voor het onderwijs geldt dat een VOG niet ouder mag zijn dan 6 maanden. Voor het PRK mag een VOG in de kinderopvang niet ouder zijn dan 2 maanden. Bij een VOG voor het onderwijs word je alleen gescreend voor het werken in het onderwijs, terwijl er bij de kinderopvang strengere eisen zijn. Ook in het onderwijs zorgt de werkgever vaak voor een VOG.

VOG aanvragen

Zoals beloofd helpen je graag op weg. Een VOG aanvragen gebeurt via Justis. Overleg altijd eerst of je werkgever een VOG aanvraagt of dat jij dit zelf moet doen. Als je dit zelf moet doen, kun je je VOG aanvragen via het aanvraagformulier VOG van Variva.

Heb je het formulier ingevuld? Doorgaans krijg je binnen 1 tot 4 weken je VOG in de brievenbus.

Personenregister Kinderopvang

Daarnaast moet iedereen die werkt op een plek waar jonge kinderen worden opgevangen zich ook registreren in het personen register kinderopvang (PRK). Let op, je kunt je pas inschrijven zodra jij een geldige VOG binnen hebt (die niet ouder is dan 2 maanden).

Je logt in met je Digi-D en je BSN-nummer via de website van duo. Je vult het kenmerknummer in van je VOG (deze is 14 tot 18 cijfers lang). Daarna moet je eenmalig €12,- betalen via iDEAL. Deze 12 euro en de kosten van de VOG kun je vaak declareren bij je werkgever. Bewaar dus goed de bon.

Hierna ga je in het register op zoek naar jouw kinderopvang-organisatie en dan verstuur je een koppelverzoek. Nadat dit koppelverzoek is goedgekeurd, word je doorlopend gecontroleerd door de justitiële informatiedienst (justis). 

Succes met de aanvraag en veel plezier met je studie en werk!