Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

logo Variva

085 90 22 955

info@variva.nl

5 locaties

logo Variva

BSO 4-8 jaar

Goede begeleiding

Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.

Corina Boerefijn

Onderwijsassistent

Variva Edu Academy
5.0
2016-03-14T15:19:08+02:00

Corina Boerefijn

Onderwijsassistent

Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.

Praktijkgericht

Al ruim 3,5 jaar ben ik werkzaam als conciërge. Daarnaast heb ik in acht maanden mijn diploma tot facilitair medewerker / conciërge bij Variva behaald. De lessen zijn erg divers, leerzaam maar vooral praktijkgericht. Wat ik in de les geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Zo heb ik er plezier van, maar de school waar ik werk ook!

Jaimy Lukassen

Facilitair werk / congiërge

Variva Edu Academy
5.0
2018-05-14T17:30:29+02:00

Jaimy Lukassen

Facilitair werk / congiërge

Al ruim 3,5 jaar ben ik werkzaam als conciërge. Daarnaast heb ik in acht maanden mijn diploma tot facilitair medewerker / conciërge bij Variva behaald. De lessen zijn erg divers, leerzaam maar vooral praktijkgericht. Wat ik in de les geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Zo heb ik er plezier van, maar de school waar ik werk […]
5
2
Variva Edu Academy

Online Cursus BSO 4 – 8 jaar

In Nederland is er veel vraag naar pedagogisch medewerkers die zich verder verdiepen in het werken op de BSO met kinderen van  4 tot 8 jaar.
Steeds meer scholen hanteren een continurooster, waardoor de kinderen meer tijd op de BSO doorbrengen. Hierdoor groeit de vraag naar pedagogisch werkers die jonge kinderen een aantrekkelijk buitenschools aanbod kunnen doen.

Speciale aandacht is er binnen de cursus voor het observeren van kinderen, het aansluiten bij de belevingswereld en introduceren in de wereld en het zorgen dat verwonderen, verkennen en experimenteren worden gestimuleerd.

Verwonder, verken en experimenteer dus met de cursus BSO 4-8 jaar!

In deze online cursus komen alle belangrijke thema’s aan bod die je nodig hebt om te kunnen werken met deze doelgroep. Zo start je de cursus met je verder te verdiepen in de ontwikkeling die kinderen in deze leeftijd doorlopen.

In de tweede module leer je meer over hoe jij je professionele handelen verder kan ontwikkeling.

Module 3 staat in het teken van hoe je aan kunt sluiten op de interesse van de kinderen en hoe je hun ontwikkeling kunt stimuleren door het inzetten van materialen, het bedenken van activiteiten en het toepassen van interactievaardigheden.

In de vierde module onderzoek je wat nodig is om een veilig klimaat te bieden, zowel fysiek als emotioneel.

In de laatste module ga je aan de slag met observeren, registreren en het vertalen van bevindingen naar begeleidingsdoelen en activiteiten.

Na deze 5 modules weet je hoe je bij kan dragen aan optimale ontwikkelingskansen voor de kinderen bij jou op de BSO.

Module 1: De doelgroep 4-8 jarigen en hun ontwikkeling

Ontwikkeling van het brein van jongens en meisjes

 • Je herkent de verschillen in ontwikkeling van het brein tussen jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 8 jaar;
 • Je hebt kennis van de zes ontwikkelingsaspecten en de scharnierleeftijd van een kind van 4 tot 8 jaar.

Module 2: Professioneel handelen

 • Je verwerft kennis van de randvoorwaarden/vaardigheden die nodig zijn voor het begeleiden van een groep kinderen van 4 – 8 jaar;
 • Je leert hoe je kunt werken vanuit een “Growth mindset”
 • Je herkent oorzaken van ongewenst gedrag en leert aan te geven hoe hier mee omgegaan kan worden;
 • Je leert op welke manier de 21e-eeuwse vaardigheden ingezet kunnen worden bij het aanbieden van activiteiten.

Module 3: Interesses & activiteiten

 • Je leert en herkent de interesses en talenten van een kind van 4 tot 8 jaar;
 • Je leert hoe je interesses, wensen, leerbehoeften, vaardigheden en actualiteiten vertaalt naar passende, leeftijd adequate activiteiten;
 • Je leert alles over de keuze voor de aanpak, materialen en activiteiten met kennis van de ontwikkelingsbehoeften en interesses van jongens en meisjes van 4 tot 8 jaar;

Module 4: Veiligheid

Je herkent de aspecten van een (emotioneel en fysiek) veilig en inclusief klimaat, waarin kinderen kunnen ontdekken wie zij zijn;

 • Je leert hoe je de BSO-ruimte zo kunt inrichten dat het een veilige en vertrouwde speel-leefomgeving is;
 • Je verdiept je in opbouwende manieren om communicatie, samenwerking en conflict en oplossend vermogen bij kinderen te bevorderen;
 • Je ontdekt de factoren die belangrijk zijn in het mentorschap.

Module 5: Signaleren en Rapporteren

 • Je ontdekt de verschillende stappen van het observeren binnen een BSO;
 • Je leert hoe de uitkomsten uit de observatie vertaalt kunnen worden naar concrete doelen die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind;
 • Je leert hoe je nauwkeurig en objectief de bevindingen van observaties kunt registreren;
 • Je ontdekt hoe je de bevindingen kunt vertalen naar concrete doelen met betrekking tot de ontwikkeling van de kinderen.

Na het volgen van deze cursus kun je goed omgaan met de doelgroep, kinderen van 4 – 8 jaar in de BSO. Ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingspsychologie van het jonge kind en is verwonderen ook jouw ding, dan is deze e-learning een goede toevoeging voor je CV!

Uitvoeren e-learning 20 uur, toetsing 2 uur.
Volgen van stage, indicatief 50 uur (als je al werkt in de BSO dan is dit ook je stage).

Na inleveren van de opdrachten en afronding e-learning en toetsing ontvang je een certificaat van Edu Academy.

Lesgeld: € 235,- (vrijgesteld van BTW).

Voor organisaties kunnen we deze module kosten neutraal aanbieden! Neem contact met ons op voor de subsidiemogelijkheden.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.