Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

logo Variva

085 90 22 955

info@variva.nl

5 locaties

logo Variva

BSO 8-12 jaar

Goede begeleiding

Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.

Corina Boerefijn

Onderwijsassistent

Variva Edu Academy
5.0
2016-03-14T15:19:08+02:00

Corina Boerefijn

Onderwijsassistent

Ik heb veel geleerd bij Variva. Door de goede begeleiding van alle docenten heb ik mijn diploma behaald met een prachtig eindresultaat! Het was een jaar van hard werken. Gelukkig gebeurde dit in een ontspannen gezellige sfeer. Als student ervaarde ik dat de docenten naast me stonden. De opleiding bij Variva is van hoog niveau.

Praktijkgericht

Al ruim 3,5 jaar ben ik werkzaam als conciërge. Daarnaast heb ik in acht maanden mijn diploma tot facilitair medewerker / conciërge bij Variva behaald. De lessen zijn erg divers, leerzaam maar vooral praktijkgericht. Wat ik in de les geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Zo heb ik er plezier van, maar de school waar ik werk ook!

Jaimy Lukassen

Facilitair werk / congiërge

Variva Edu Academy
5.0
2018-05-14T17:30:29+02:00

Jaimy Lukassen

Facilitair werk / congiërge

Al ruim 3,5 jaar ben ik werkzaam als conciërge. Daarnaast heb ik in acht maanden mijn diploma tot facilitair medewerker / conciërge bij Variva behaald. De lessen zijn erg divers, leerzaam maar vooral praktijkgericht. Wat ik in de les geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Zo heb ik er plezier van, maar de school waar ik werk […]
5
2
Variva Edu Academy

Online opleiding BSO 8 – 12 jaar

In Nederland is er veel vraag naar pedagogisch medewerkers die zich verder verdiepen in het werken op de BSO met kinderen van 8 tot 12 jaar.

Steeds meer scholen hanteren een continurooster, waardoor de kinderen meer tijd op de BSO doorbrengen. Hierdoor groeit de vraag naar pedagogisch werkers die kinderen in de pré-puberleeftijd een aantrekkelijk buitenschools aanbod kunnen bieden. Met deze cursus doe je kennis en vaardigheden op waarmee je een passend aanbod voor de kinderen kunt vormgeven en bewust bijdraagt aan een ‘inclusive klimaat’ (een klimaat waar iedereen zich bij voelt horen).

Een verrijking dus voor iedereen die werkt in de BSO!

In deze opleiding komen alle belangrijke thema’s aan bod die je nodig hebt om te kunnen werken met deze doelgroep. Zo start je de opleiding met je verder te verdiepen in de ontwikkeling die kinderen in deze leeftijd doorlopen.

De opleiding  staat in het teken van hoe je aan kunt sluiten op de interesse van de kinderen en hoe je hun ontwikkeling kunt stimuleren door het inzetten van materialen, het bedenken van activiteiten en het toepassen van interactievaardigheden.

Je onderzoekt wat nodig is om een veilig klimaat te bieden, zowel fysiek als emotioneel.
Ook ga je aan de slag met signaleren & rapporteren en het vertalen van bevindingen naar begeleidingsdoelen en activiteiten.
Na deze modules weet je hoe je bij kan dragen aan optimale ontwikkelingskansen voor de kinderen bij jou op de BSO en je ontvangt het erkende MBO-certificaat BSO 8-12 jaar!

Module 1: De doelgroep 8-12 jarigen en hun ontwikkeling
Ontwikkeling van het brein van jongens en meisjes

 • Je herkent de verschillen in ontwikkeling van het brein tussen jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot 12 jaar;
 • Je hebt kennis van de zes ontwikkelingsaspecten van een kind van 8 tot 12 jaar en herkent de ontwikkelingsbehoeften;

Module 2: Professioneel handelen

 • Je verwerft kennis van de randvoorwaarden/vaardigheden die nodig zijn voor het begeleiden van een groep kinderen van 8-12 jaar;
 • Je leert hoe je kunt werken vanuit een “Growth mindset”
 • Je herkent oorzaken van ongewenst gedrag en leert aan te geven hoe hier mee omgegaan kan worden;
 • Je herkent pubergedrag in de vroege fase en leert hoe je hier mee om kunt gaan:
 • Je leert op welke manier de 21e-eeuwse vaardigheden ingezet kunnen worden bij het aanbieden van activiteiten.

Module 3: Interesses & activiteiten

 • Je leert en herkent de interesses en talenten van een kind van 8 tot 12 jaar;
 • Je leert hoe je interesses, wensen, leerbehoeften, vaardigheden en actualiteiten vertaalt naar passende, leeftijd adequate activiteiten;
 • Je leert alles over kinderparticipatie en hoe je dit kunt stimuleren op de BSO;
 • Je leert hoe je verantwoordelijkheid kunt verdelen voor het budget bij activiteiten die plaatsvinden buiten de BSO (zoals excursies).

Module 4: Veiligheid

 • Emotionele en fysieke veiligheid voorop: je herkent de aspecten van een veilig en inclusief klimaat, waarin kinderen kunnen ontdekken wie zij zijn;
 • Je leert hoe je de BSO-ruimte zo kunt inrichten dat het een veilige en vertrouwde speel-leefomgeving is;
 • Je verdiept je in opbouwende manieren om communicatie, samenwerking en conflict en oplossend vermogen bij kinderen te bevorderen;
 • Je leert hoe je kunt omgaan met pestgedrag van kinderen.

Module 5: Signaleren en Rapporteren

 • Je ontdekt de verschillende stappen van het observeren binnen een BSO;
 • Je leert hoe de uitkomsten uit de observatie vertaalt kunnen worden naar concrete doelen die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind;
 • Je leert hoe je nauwkeurig en objectief de bevindingen van observaties kunt registreren;
 • Je ontdekt hoe je de bevindingen kunt vertalen naar concrete doelen met betrekking tot de ontwikkeling van de kinderen.

Na het volgen van deze cursus kun je goed omgaan met de doelgroep, kinderen van 8 – 12 jaar in de BSO. Ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingspsychologie van kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar en ben je een pro-actief persoon, dan is deze cursus een juiste keuze.

Uitvoeren e-learning 20 uur, toetsing 4 uur.
Volgen van stage, indicatief 50 uur (als je al werkt in de BSO dan is dit ook je stage).

BSO 8 – 12 jaar is een gecertificeerd MBO keuzedeel. Dit betekent dat je, na afronding e-learning en het maken van een examen, een erkend MBO keuzedeel certificaat ontvangt. Dit certificaat wordt ingeschreven in het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Lesgeld: € 235,-   Examengeld € 90,-

(vrijgesteld van BTW).

Voor organisaties kunnen we deze module kosten neuraal aanbieden! Neem contact met ons op voor de subsidiemogelijkheden.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.