Werken en leren in de kinderopvang

Door Kaajal | 14 april 2022 | BBL-opleiding | Pedagogisch Medewerker

Zit jij er ook wel eens over na te denken om een carriereswitch te maken? Maar heb je geen zin om nog 3 tot 4 jaar te studeren, dan is de studie pedagogisch werk wellicht iets voor jou!

Elke dag in de kinderopvang is een feestje, geen dag is hetzelfde. Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van kinderen, terwijl ouders rustig naar hun werk kunnen of even tijd voor zichzelf hebben. Je bent als pedagogisch medewerker natuurlijk veel meer dan “alleen een verzorger”. Je observeert en stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Ook signaleer je tijdig ontwikkelingsachterstanden en voer je oudergesprekken. Daarnaast bedenk je samen met je collega’s leuke (ontwikkelingsgerichte) activiteiten/uitstapjes die je samen met de kinderen gaat ondernemen.

Werken-en-leren-in-de-kinderopvang

BBL-opleiding pedagogisch werker

Bij Variva duurt de BBL opleiding (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker één jaar.  BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Een BBL studie betekend een combinatie van werken en leren, waarbij je minimaal 12 uur in dienst bent van een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf heeft een erkenning dat zij jou mogen opleiden in de praktijk. Je krijgt daarnaast één keer per week les. De les wordt gegeven door een docent, die zelf ook uit het werkveld komt en dus genoeg kennis heeft van het vak.

Tijdens de opleiding leer jij hoe je kinderen kunt begeleiden in hun ontwikkeling, werk je aan je eigen deskundigheid en ga jij je verdiepen in de opvoeding en ontwikkelingsgerichte activiteiten. Het scheelt jou minimaal 2 jaar studeren en het is zeker mogelijk, als je het maar wil!

Eigenschappen pedagogisch medewerker

Je bent een echte ondernemer. Je bent zorgzaam, empatisch en creatief. Ook haal je energie uit het werken met kinderen en je vind het leuk om activiteiten te bedenken en te ondernemen. Herken jij jezelf hierin? Dan is de functie pedagogisch medewerker voor je weggelegd.

Hoe kun je werken en leren in de kinderopvang het beste aanpakken?

Iedereen heeft zijn/haar eigen manier van leren. De studie van Variva is versneld, waardoor je wellicht wat tips kunt gebruiken om het werken en leren zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.

Voordat je begint aan de studie

Zorg ervoor dat je thuisfront je steunt. Je familie, partner en vrienden. Je zal even wat minder tijd hebben omdat je huiswerk moet maken of je boeken moet openslaan. De lessen van Variva worden deels online gegeven. Het is hierbij belangrijk dat jij je goed kunt concentreren. Maak goede afspraken met het thuisfront hierover. Zorg voor een goede leer/werkplek (met een stabiele basis). Zorg ervoor dat je het naar je zin hebt op je leer/werkplek. Kies een plek waar jij je fijn voelt en waar je mag leren en groeien. Je kunt op stagemarkt.nl genoeg leuke erkende leer/werkplekken vinden. Wellicht kun je al een keer meekijken/lopen voordat je begint aan je studie.

Wanneer je gaat beginnen aan je studie

Het is volwassenonderwijs. De docenten geven je tips mee en vertellen je wanneer je welke opdracht/examen kunt uitvoeren. Daarna is het aan jou. Zorg ervoor dat je tijdig aan de bel trekt als het even niet lukt. Je docent zal het alleen maar waarderen! Maak lijstjes en hou overzicht. Onzettend belangrijk bij een versneld traject. Als je een lijstje hebt, kun je afstrepen wat je al gedaan hebt (dat geeft ook nog eens een goed gevoel 😊). Gun jezelf rustmomenten en wees trots! Het is belangrijk bij zo een versneld traject om af en toe even je gedachte te verzetten. Dit geeft je ook weer nieuwe motivatie en inspiratie voor je opdrachten. Ga eens een stukje wandelen, mediteren of iets leuks doen met je partner/vrienden. Wees elk moment trots op het feit dat je bent gestart bent met de studie en vier elk klein succesmomentje. Dit is jouw moment, jouw tijd voor een carriereswitch!