Basiscursus Onderwijsassistent

Begeleiding door docent | bijscholing onderwijs

Wil jij dolgraag met kinderen werken en zie jij een carrière in het onderwijs wel zitten? Start met een basiscursus Onderwijsassistent, dit is een ideale oriëntatie op het werkveld. 

Wat doet een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ben je de rechterhand van docenten in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Je helpt de docent met alle taken die gerelateerd zijn aan het lesprogramma. Denk hierbij aan het voorbereiden van lessen, het organiseren van activiteiten en ondersteuning bieden aan de leerlingen. Samen met de docent zorg je ervoor dat ieder kind de juiste aandacht krijgt.

Past de bijscholing Onderwijsassistent bij mij?

Ben jij toe aan een nieuwe stap in je loopbaan of wil je de switch maken richting het onderwijs? De cursus voor onderwijsassistent is geschikt voor iedereen die zich wil oriënteren op het werkveld. Het is dus helemaal geen probleem als je nog niet werkzaam bent in deze branche!

Wil jij:
• Iedere dag werken met kinderen?
• Switchen van je huidige loopbaan naar het onderwijs?
• Je oriënteren op een functie in het onderwijs?
• De volgende stap maken binnen je huidige carrière in het werkveld?

Waar wacht je nog op? Go for it! Start wanneer jij wilt door je in te schrijven via onderstaande knop:

Nascholing-Basiscursus-onderwijsassistent

In ontwikkeling

Let op: de post-mbo opleiding Basiscursus Onderwijsassistent is op dit moment in ontwikkeling. Er is nog geen nieuw startmoment bekend. Klik op de knop om op de hoogte te blijven!

Stageduur

Is mogelijk maar niet verplicht

}

Duur cursus

3 tot 6 maanden (je bepaalt je eigen tempo)

Niveau

mbo niveau 4

Diploma

Instituutsdiploma

Over de cursus Onderwijsassistent

Algemeen

Start en duur van de bijscholing onderwijsassistent

Doordat de theorie van deze bijscholing onderwijs schriftelijk is, kun je de opleiding op elk gewenst moment starten, afhankelijk van wanneer het voor jou het beste past. Ideaal, toch?

De totale duur van de opleiding is 5 maanden, maar jij bepaalt je eigen studietempo. Je kunt er dus ook korter of langer over doen als dat jou beter uitkomt. Wil je de opleiding binnen 5 maanden afronden? Houd dan rekening met een studiebelasting van zo’n 6 uur per week.

Begeleiding tijdens de bijscholing onderwijsassistent

Voor het volgen van de opleiding krijg je een eigen docent toegewezen om per mail of telefonisch je vragen aan te stellen en je huiswerk naar te mailen. Binnen 5 werkdagen wordt je huiswerk nagekeken en teruggestuurd met eventuele feedback. Uiteindelijk sluit je de opleiding af met een schriftelijk examen en een portfolio. Tijdens de opleiding is er vanzelfsprekend de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek om al je vragen te stellen.

Wil je het een stapje hogerop zoeken? Kies dan voor de verkorte MBO opleiding onderwijsassistent. Deze mbo niveau 4 opleiding duurt één jaar met een studiebelasting van 12 uur studie, één lesavond en 12 stage-uren per week.

  Studieprogramma

  Inhoud van de cursus

  De cursus bestaat uit theorie met opdrachten die hierop aansluiten. Na het afronden van de cursus Onderwijsassistent heb je voldoende inzicht in hoe een werkdag in het leven van een onderwijsassistent eruitziet en hoe dit er voor jou uit kan zien. Natuurlijk wordt het tijdens de cursus ook duidelijk voor je of de volledige mbo-opleiding Onderwijsassistent bij je past, zodat je die als vervolgopleiding kunt volgen.

  De cursus voor Onderwijsassistent is zowel geschikt voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Het is niet verplicht om stage te lopen tijdens deze cursus. Wel biedt de opleiding de mogelijkheid tot een korte stage van een werkdag om kennis te maken met het werkveld.

  Het examen

  Het examen wordt afgenomen op een moment naar keuze, afhankelijk van het verloop van jouw cursus. Het examen kan worden gemaakt zowel op onze locatie in Eindhoven (dinsdagavond) als op onze locatie in Utrecht (woensdagavond). Rond je de cursus Onderwijsassistent af met een 5,5 of hoger? Dan ontvang je het instituutsdiploma!

  Doelgroep

  De basiscursus Onderwijsassistent is geschikt voor iedereen die toe is aan een nieuwe stap in zijn/haar loopbaan. Dit kan bedoeld zijn voor:

  • Als je nog niet werkzaam bent in het onderwijs en wilt (her)intreden als onderwijsassistent of je wilt oriënteren in het werkveld;
  • Als je al werkzaam bent in het onderwijs, bijvoorbeeld conciërge, en een volgende stap overweegt in je loopbaan in het onderwijs;

  Competenties

  De cursus voor Onderwijsassistent is vormgegeven rondom de competenties:

  Pedagogisch competent

  Bij pedagogisch competent staat centraal dat je leerlingen in een veilige leeromgeving houvast kunt geven bij de keuzes die zij maken om zich verder te kunnen ontwikkelen. De de ontwikkeling en opvoeding, in combinatie met de onderwijssituatie, van kinderen staat hierbij centraal.

  Didactisch competent

  Bij didactisch competent gaat het om de vaardigheid om anderen iets aan te leren. Je leert hierbij dat onderwijs op verschillende manieren wordt gegeven. Ook de inrichting van de school, de keuze van materialen en de zorg voor de leerling komen hierbij aan bod.

  Organisatorisch en beheersmatig competent

  Bij organisatorisch en beheersmatig competent ligt de focus op het organiseren en begeleiden van activiteiten. Ook wordt er van je verwacht dat je eenvoudige administratieve handelingen kunt verrichten.

  Kosten

  • Cursusgeld: € 378,00
  • Materialen en boek: € 64,50
  • Kosten examen € 90,00

  Gespreide betaling is mogelijk over een periode van zes maanden, je betaalt dan € 63,00 per maand. Het bedrag voor boeken en materiaal (€ 64,50) moet vooraf worden voldaan en eventuele examenkosten voorafgaand aan het examen.

  Tot slot

  Onze cursus voor Onderwijsassistent is uniek omdat je, naast het schriftelijk volgen van het cursusmateriaal, ook persoonlijke begeleiding krijgt van een docent. Je staat er dus niet alleen voor!

  Bovendien is het mogelijk om flexibel/doorlopend te starten. Het maakt dus niet uit wanneer je begint en hoe lang je over de cursus doet. Het is helemaal aan jou!