Nascholing Onderwijs Basiscursus Onderwijsassistent

Begeleiding door docent

Deze nascholing is voor iedereen die zich wil oriënteren op het werkveld van de onderwijsassistent. De Basiscursus Onderwijsassistent is zowel voor primair onderwijs (PO) of voortgezet onderwijs (VO / BVE).

De cursus is uniek omdat je, naast het schriftelijk doornemen van het cursusmateriaal, ook wordt begeleid door een docent. Je staat er dus niet alleen voor!

Het is mogelijk om flexibel / doorlopend te starten en je wordt begeleid door een eigen docent die je opdrachten nakijkt.

Nascholing-Basiscursus-onderwijsassistent

Stageduur

Is mogelijk maar niet verplicht

}

Duur cursus

3 tot 6 maanden (je bepaalt je eigen tempo)

Niveau

mbo niveau 4

Diploma

Instituutsdiploma

Over de basiscursus onderwijsassistent

Algemeen

Start en duur van de opleiding

De opleiding kan elk moment in het jaar gestart worden, wanneer het jou het beste uitkomt. De theorie wordt namelijk schriftelijk aangeboden. De opleiding duurt in principe 5 maanden, maar het is mogelijk om je eigen studietempo te bepalen. Wil je de opleiding binnen 5 maanden afronden, dan moet je rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 6 uur per week.

Begeleiding tijdens de opleiding

Als je de opleiding volgt krijg je een eigen docent toegewezen aan wie je per mail of telefonisch je vragen kunt stellen. Je huiswerk stuur je per e-mail naar je docent. Binnen 5 werkdagen krijg je het huiswerk gecorrigeerd terug. Ten slotte sluit je de opleiding af met een schriftelijk examen en een portfolio. Tijdens de opleiding is er vanzelfsprekend de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek waar de gelegenheid wordt geboden tot het stellen van vragen.

  Studieprogramma

  Inhoud van de opleiding

  De opleiding biedt je de basis van de genoemde onderdelen. Dit betekent dat je, na het succesvol afronden hiervan, voldoende inzicht hebt in het volledige programma van de onderwijsassistent. Natuurlijk moet het je ook duidelijk worden of de volledige mbo-opleiding Onderwijsassistent bij je past!

  Het examen

  Het examen kan worden afgenomen op het moment dat jou het beste uitkomt, zowel in Eindhoven (dinsdagavonden) als Utrecht (woensdagavonden).
  Om de Basisopleiding Onderwijsassistent succesvol af te ronden moet het examen met tenminste het cijfer 5,5 worden afgesloten. Indien dit het geval is ontvang je het instituutsdiploma.

  Doelgroep

  De basiscursus Onderwijsassistent is bedoeld voor iedereen die toe is aan een nieuwe stap in zijn/haar loopbaan. Dit kan bedoeld zijn voor:

  • Zij die nog niet werkzaam zijn in het onderwijs en willen (her)intreden als onderwijsassistent of zich oriënteren in het werkveld.
  • Zij die werkzaam in het onderwijs, bijvoorbeeld de conciërge, die een volgende stap overwegen in hun loopbaan in het onderwijs.

  De opleiding is zowel geschikt voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Het is niet verplicht om stage te lopen. Wel biedt de opleiding de mogelijkheid tot een korte stage van een werkdag om kennis te maken met het werkveld.

  Competenties

  De basisopleiding onderwijsassistent is vormgegeven rondom de competenties:

  Pedagogisch competent

  De ontwikkeling en opvoeding van het kind staan hierin centraal, in combinatie met de onderwijsleersituatie.

  Didactisch competent

  Je leert dat onderwijs op verschillende manieren wordt gegeven. Ook de inrichting van de school, de keuze van materialen en de zorg voor de leerling komen hierbij aan bod.

  Organisatorisch en beheersmatig competent

  Je kunt activiteiten organiseren en begeleiden. Ook wordt er van je verwacht dat je eenvoudige administratieve handelingen kunt verrichten.

  Kosten

  • Cursusgeld: € 378,00
  • Materialen en boek: € 64,50
  • Kosten examen € 90,00

  Gespreide betaling is mogelijk over een periode van zes maanden, je betaalt dan € 63,00 per maand. Het bedrag voor boeken en materiaal (€ 64,50) moet vooraf worden voldaan en eventuele examenkosten voorafgaand aan het examen.

  Tot slot

  De opleiding is voor iedereen die zich wil oriënteren op het werkveld van de onderwijsassistent. Dit betekent dat je, na het succesvol afronden hiervan, voldoende inzicht hebt in het takenpakket van de onderwijsassistent. Natuurlijk wordt ook je toekomst (eventueel vervolgopleiding) duidelijk!